Țarul Ferdinand I, la proclamarea independenței Bulgariei, 22 septembrie 1908 (© Dimitar Ruseyski / Wikimedia Commons)

Rămășițele pământești ale țarului Ferdinand I al Bulgariei, repatriate din Germania

Rămășițele pământești ale țarului Ferdinand I al Bulgariei au fost transportate de la Coburg la Sofia cu un avion militar, care a aterizat pe aeroportul din Sofia.

Sicriul a fost dat jos din avion și purtat de militari ai gărzii naționale care l-au plasat solemn într-un dric ce a pornit spre Palatul regal Vrana de la marginea Sofiei, informează Agerpres.

Ferdinand Maximilian Karl Leopold Maria de Saxa-Coburg şi Gotha-Koháry a fost conducător al Bulgariei din 1887 până în 1918, inițial prinț regent (1887–1908), iar după proclamarea independenței Bulgariei (22 septembrie 1908) ca țar (1908–1918).

După ce a abdicat în favoarea fiului său, Boris al III-lea, în octombrie 1918, Ferdinand a trăit în exil în Germania și a murit în orașul bavarez Coburg la 10 septembrie 1948, la vârsta de 87 de ani. Rămășițele sale au fost depuse într-un sarcofag temporar în fața mormântului părinților săi din cripta bisericii Sfântul Augustin din Coburg. Ultima sa dorință a fost să fie îngropat în Bulgaria.

Locuitorii din Coburg și-au luat rămas bun de la rămășițele țarului Ferdinand I, luni, în cadrul unui serviciu religios, înainte de transportul rămășițelor la Sofia.

Foto sus: Țarul Ferdinand I, la proclamarea independenței Bulgariei, 22 septembrie 1908 (© Dimitar Ruseyski / Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...