Rămășiţele generalului francez Charles Étienne Gudin, găsite într un final în Rusia? jpeg

Rămășiţele generalului francez Charles-Étienne Gudin, găsite într-un final în Rusia?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 20 august 2019

Arheologi din Rusia şi Franţa consideră că au descoperit scheletul unuia dintre generalii favoriţi ai împăratului Napoleon Bonaparte, care a murit în urmă cu peste 200 de ani din cauza rănilor suferite pe câmpul de luptă în Rusia, relatează Reuters.

Generalul Charles-Étienne Gudin de La Sablonnière, al cărui nume este gravat pe Arcul de Triumf din Paris, a murit la vârsta de 44 de ani, pe 22 august 1812, după ce a fost lovit de o ghiulea de tun în timpul campaniei de invadare a Rusiei, nereuşită, a împăratului Napoleon.

Gudin era foarte respectat de către Napoleon, care-l cunoştea din copilărie, iar după moartea generalului, inima i-a fost scoasă din trup şi dusă la Paris, unde a fost plasată într-o capelă a cimitirului Père Lachaise. Arheologii au anunţat că au descoperit scheletul generalului Gudin la începutul lunii iulie, în timpul unor săpături efectuate în Smolensk, un oraş aflat la vest de Moscova, la o distanţă de 600 de kilometri.

Dovezi scrise din acea perioadă indică faptul că rănile suferite de generalul Gudin pe câmpul de luptă au fost grave, necesitând amputarea piciorului stâng. De asemenea, generalul francez a fost rănit şi la piciorul drept. Arheologii spun că rămăşiţele pământeşti descoperite într-un parc, sub fundaţia unui ring de dans, corespund rănilor descrise. Pentru a fi siguri de descoperire, istoricii consideră că este posibilă identificarea rămăşiţelor cu ajutorul testului ADN.

Acest articol a fost publicat în numărul 211 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, în perioada 15 august – 14 septembrie 2019, și în format digital pe paydemic.com.

coperta august jpg jpeg