Rămășiţele generalului francez Charles Étienne Gudin, găsite într un final în Rusia? jpeg

Rămășiţele generalului francez Charles-Étienne Gudin, găsite într-un final în Rusia?

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

Arheologi din Rusia ┼či Fran┼úa consider─â c─â au descoperit scheletul unuia dintre generalii favori┼úi ai ├«mp─âratului Napoleon Bonaparte, care a murit ├«n urm─â cu peste 200 de ani din cauza r─ânilor suferite pe c├ómpul de lupt─â ├«n Rusia, relateaz─â Reuters.

Generalul Charles-├ëtienne Gudin de La Sablonni├Ęre, al c─ârui nume este gravat pe Arcul de Triumf din Paris, a murit la v├órsta de 44 de ani, pe 22 august 1812, dup─â ce a fost lovit de o ghiulea de tun ├«n timpul campaniei de invadare a Rusiei, nereu┼čit─â, a ├«mp─âratului Napoleon.

Gudin era foarte respectat de c─âtre Napoleon, care-l cuno┼čtea din copil─ârie, iar dup─â moartea generalului, inima i-a fost scoas─â din trup ┼či dus─â la Paris, unde a fost plasat─â ├«ntr-o capel─â a cimitirului P├Ęre Lachaise. Arheologii au anun┼úat c─â au descoperit scheletul generalului Gudin la ├«nceputul lunii iulie, ├«n timpul unor s─âp─âturi efectuate ├«n Smolensk, un ora┼č aflat la vest de Moscova, la o distan┼ú─â de 600 de kilometri.

Dovezi scrise din acea perioad─â indic─â faptul c─â r─ânile suferite de generalul Gudin pe c├ómpul de lupt─â au fost grave, necesit├ónd amputarea piciorului st├óng. De asemenea, generalul francez a fost r─ânit ┼či la piciorul drept. Arheologii spun c─â r─âm─â┼či┼úele p─âm├ónte┼čti descoperite ├«ntr-un parc, sub funda┼úia unui ring de dans, corespund r─ânilor descrise. Pentru a fi siguri de descoperire, istoricii consider─â c─â este posibil─â identificarea r─âm─â┼či┼úelor cu ajutorul testului ADN.

Acest articol a fost publicat ├«n num─ârul 211 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, ├«n perioada 15 august ÔÇô 14 septembrie 2019, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

coperta august jpg jpeg