Quipu uri, „calculatoarele” incaşilor, descoperite în Peru jpeg

Quipu-uri, „calculatoarele” incaşilor, descoperite în Peru

Arheologii din Peru au descoperit 25 de quipu-uri, un mecanism antic pe bază de şnururi, utilizat de incaşi pentru a soluţiona probleme matematice şi pentru a ajuta la ţinerea evidenţei.

Descoperirea a fost făcută în complexul arheologic din Incahuasi, la sud de Lima, relatează Peru This Week. Obiectele au fost găsite în depozite vechi, numite şi kallancas, şi nu într-un context funerar, aşa cum se obişnuieşte, ceea ce face această descoperire unică. Plasarea quipu-urilor sugerează faptul că erau folosite în scopuri administrative. Incahuasi a fost unul dintre cele mai importante oraşe strategice construite de Imperiul Inca în valea Lunahuana.

Quipu (numit, de asemenea şi „khipus” sau „norduri vorbitoare”) consta, de obicei, din fire sau şnururi colorate, toarse şi pliate din lână de lamă sau alpaca. Acestea ajutau în colectarea informaţiilor şi în ţinerea evidenţei, incluzând monitorizarea obligaţiilor fiscale, înregistrarea recensământului, informaţiile calendaristice şi organizarea militară. Şnururile aveau valori numerice şi nu numai, codate pe noduri într-un sistem de poziţionare în baza 10. Unele quipu-uri aveau până la 2.000 de şnururi.

Proiectul de Bază de Date despre Khipu descrie quipu-urile şi modalitatea în care acestea funcţionau astfel:„Majoritatea quipu-urilor existente provind din perioada incaşă, aproximativ 1400-1532 e.n. Imperiul Inca se întindea de la Ecuador până în centrul statului Chile – cu centrul la Cuzco, un oraş în înălţimile Anzilor, în sudul Peru-ului. Documentele din perioada colonială indică faptul că khipu-urile erau utilizate în ţinerea evidenţei şi în trimiterea mesajelor  prin curieri pe tot cuprinsul imperiului. Există aproximativ 600 de khipu-uri în muzee şi colecţii private în toată lumea.

inca jpg jpeg

Cuvântul khipu provine din termenul folosit de indienii Quechua pentru „nod” şi este folosit atât pentru forma de singular, cât şi de plural. Khipu sunt obiecte confecţionate din şnururi de bumbac sau, ocazional, de camelid. Corzile sunt aranjate în aşa fel încât există o coardă princiaplă, numită coardă primară, din care atârnă alte fibre. Pot fi ataşate corzi adiţionale celei principale, acestea fiind numite subsidiare. Unele khipu-uri au până la 10 sau 12 nivele de subsidiare. Khipu-urile sunt adesea dispuse fie cu şnurul primar orizonat, astfel că cele care sunt ataşate din aceasta par să formeze o perdea de corzi paralele, fie cu şnurul primar curbat, astfel că celelalte radiază în exterior din punctul în care sunt ataşate. Atunci când khipu-urile erau folosite, erau transportate şi păstrate cu şnurul primar rulat în spirală.

Fiecare şnur dintr-un khipu putea avea unul sau mai multe noduri. Leland Locke a fost primul care a observat că nodurile aveau o semnificaţie numerică. Incaşii utilizau un sistem zecimal de numărare. Numere de mărimi diferite puteau fi indicate în funcţie de tipul de nod şi de poziţia pe şnur. Începând cu anii 1970, Marcia şi Robert Ascher au efectuat o cercetare de nepreţuit în semnificaţia numerică a khipu-urilor şi au dezvoltat un sistem de înregistrare a detaliilor khipu-urilor care încă este folosit la scară largă astăzi de către cercetători. Recent, cercetători precum Gary Urton au recunoscut profunzimea informaţiilor deţinute de elementele structurale, ne-numerice ale khipu-urilor.”Din păcate, multe dintre aceste quipu-uri au fost distruse de către conquistadorii spanioli în secolul al XVI-lea, ceea ce face ca această ultimă descoperire să fie cu atât mai preţioasă.

Sursa:io9