Prințesa Ukok- o mumie veche de 2500 de ani, considerată cea mai importantă descoperire arheologică din Rusia
<strong>Prințesa Ukok, cunoscută și sub numele de Prințesa Siberiană a Gheții sau Prințesa Altai de Ochi-Bala este o mumie veche de 2.500 de ani, reprezentată de o femeie găsită în 1993 într-o movilă a culturii Pazyryk în Republica Altai, Rusia. A fost considerată a fi printre cele mai importante descoperiri arheologice din Rusia secolului al 20-lea.</strong>
Indigenii din Altai cred că Prințesa Siberiană a Gheții a fost o preoteasă care a ales să moară pentru a proteja pământul de spiritele rele, iar testele științifice cu privire la rămăsitele ei au înfuriat spiritul acesteia, provocând dezastre naturale. Ca rezultat, un consiliu de bătrani în regiunea Altai din Rusia au votat acum reinhumarea rămăsitelor ei, în scopul de a potoli spiritul ei.
Prințesa Ukok a fost găsita într-o cameră mortuară subterană pe platoul Ukok în apropiere de granița cu China, în ceea ce este acum Republica Autonomă Altai. Zona este cunoscută de localnici ca "al doilea strat al cerului."
Sarcofagul cu mumia indică faptul că femeia a venit dintr-un clan nobil. Prințesa din Altai și cei doi războinici ce au fost găsiti cu ea sunt oameni Pazyryk, un popor nomad descris în secolul al 5-lea i.Hr. de istoricul grec Herodot.
Una dintre caracteristicile cele mai distinctive ale Prințesei Ukok sunt tatuajele ei. Ea are tatuaje pe ambele brațe, de la umeri până la degete, însă doar brațul stâng a fost păstrat suficient de bine pentru a fi studiat. Tatuajul de pe brațul stâng descrie un animal mitic, un cerb cu coarne și cioc de vultur, precum și alte ființe mitice semănând cu vulturii și animalele cu copite.
Mulți oameni din Altai cred că rămăsitele ei aparțin unui strămos legendar și că mormântul ei a fost plasat în locația aceea deoarece este o poartă în lumea subterană inchisă. Acum, spun ei, lipsa tutorelui a dus la dezastre naturale în Altai, inclusiv un cutremur în anul 2003 și inundațiile record de anul 2014.
De la descoperirea ei, Prințesa Ukok a fost studiată la Muzeul Institutului Novosibirsk de Arheologie și Etnografie, care a inclus reconstrucția facială, teste ADN, precum și alte proiecte de cercetare pe această prințesă. În septembrie 2012, ea a fost transportată cu avionul pentru a fi expusă în Muzeul Altai Național Anokhin, unde vizitatorii o pot vedea printr-o cutie de sticlă. Localnicii din Altai spun că oamenii de stiintă au tulburat rămăsitele ei și au înfuriat puternicii zei.
Activiștii au cerut ca Prințesa Ukok să revină la dealul de înmormântare din care a fost indepărtată în urmă cu două decenii, iar consiliul de bătrani ai clanurilor Altay și lideri spirituali, au votat ca rămășițele prințesei să fie puse înapoi în mormântul de unde a venit.