Primul Congres Neolitic la nivel mondial
Șanlıurfa, provincia din regiunea de sud-est a Anatoliei, localizată în Turcia și gazda unor situri arheologice impresionante precum Göbeklitepe și Karahantepe, considerate printre cele mai vechi zone neolitice din lume, se pregătește să găzduiască Congresul Mondial Neolitic în perioada 4-8 noiembrie.
Congresul, primul de acest gen la nivel mondial, are ca scop promovarea unor perspective noi pentru a înțelege culturile neolitice din întreaga lume, cu participarea a aproximativ o mie de academicieni din peste 64 de țări și 487 de instituții. Acest eveniment de referință va oferi experților și pasionaților de istorie o platformă unică pentru a discuta despre formațiunile neolitice din diferite regiuni și perioade, iluminând complexitatea socială din acea epocă, informează un comunicat al Autorității pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA).
Conform comunicatului citat, apariția culturilor neolitice marchează unul dintre cele mai importante momente din istoria umanității, având un impact crucial asupra modului în care societatea a evoluat. Oferind o perspectivă cuprinzătoare asupra acestor culturi, Congresul Mondial Neolitic, organizat în parteneriat cu Ministerul Culturii și Turismului din Turcia dar și cu Agenția de Promovare și Dezvoltare a Turismului din Turcia (TGA), va pune sub semnul întrebării teoriile convenționale despre perioada neolitică, concentrându-se pe modul de viață sedentar, ierarhiile sociale, identitățile, credințele și influența mediului, dar și pe studii referitoare la bioarheologia, metodele de datare, antropologie fizică sau geoarheologie.
Evenimentul are ca scop să ofere un ghidaj pentru viitoarele cercetări neolitice care vor avea loc la nivel mondial.Congresul, co-organizat de Universitatea din İstanbul și Universitatea Harran, se va desfășura la Facultatea de Științe Economice și Administrative a Universității Harran din Șanlıurfa. Acesta va include o gamă variată de prezentări susținute de academicieni de la universități prestigioase.
În cadrul acestor sesiuni științifice, cercetătorii vor aborda perspective regionale și globale asupra neoliticului. În plus, programul Congresului va include discursuri comemorative în onoarea experților decedați care au realizat excavații arheologice în Șanlıurfa, inclusiv Klaus Schmidt, Harald Hauptmann, Ofer Bar-Yosef și Bruce Howe. Participanții vor avea, de asemenea, ocazia să viziteze unele dintre siturile neolitice din Șanlıurfa, inclusiv Göbeklitepe, Karahantepe, Sayburç, Çakmaktepe și Sefertepe.
Moștenirea Neolitică a Anatoliei: Taș Tepeler
Unul dintre proiectele care au făcut ca Turcia să devină un lider în lumea arheologiei neolitice, prin excavații, eforturi de conservare și publicații științifice, este „Taș Tepeler” (Movile de Piatră), condus de profesorul Necmi Karul, șeful Departamentului de Preistorie de la Universitatea din İstanbul. Taș Tepeler se referă la o regiune din jurul Șanlıurfei, unde comunități mai mari au început să trăiască împreună în epoca neolitică și au construit locuințe permanente și structuri monumentale cu diferite întrebuințări.
Cercetările în curs din cadrul proiectului Taș Tepeler includ siturile Sayburç, Sefertepe, Harbetsuvan, Gürcütepe, Çakmaktepe, Mendik, Kurttepesi, Tașlıtepe, Ayanlar, Yoğunburç și Yeni Mahalle, precum și Karahantepe și Göbeklitepe, cele mai cunoscute așezări din regiune.Descoperirile de la Göbeklitepe, unde lucrările arheologice din cadrul proiectului Taș Tepeler au început pentru prima dată, au dezvăluit că un stil de viață extrem de avansat încă din primele etape ale epocii neolitice, contribuind la schimbarea paradigmelor de lungă durată referitoare la așezările umane timpurii.
Conform acestor descoperiri, primele comunități de vânători-culegători nu s-au stabilit din necesitate, ci mai degrabă dintr-o alegere conștientă, determinată de prosperitatea oferită de mediul lor. Cu o istorie de 12.000 de ani, Göbeklitepe este una dintre cele mai vechi așezări monumentale cunoscute și este al 18-lea sit din Turcia inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Un alt proiect notabil în cadrul inițiativei Taș Tepeler este în desfășurare la Karahantepe din 2019. Situl, unde sute de stâlpi sunt vizibili la suprafață dar care a dezvăluit și structuri monumentale similare cu cele găsite la Göbeklitepe.
Ultimele descoperiri
În fiecare an Göbeklitepe și Karahantepe continuă să surprindă cercurile arheologice globale cu descoperiri revoluționare. În octombrie anul trecut, cea mai mare statuie umană cunoscută din acea perioadă a fost descoperită la Karahantepe. Statuia, un exemplu remarcabil de artă preistorică, este o figură de 2,45 metri înălțime, care pare a reprezenta un bărbat așezat pe o bancă.
Arheologii au găsit, de asemenea, o statuie de dimensiuni reale a unui mistreț din calcar la Göbeklitepe. Figura prezintă urme de pigmenți roșii, albi și negri pe suprafața sa și este prima sculptură animalieră pictată la scară completă din acea perioadă și care a supraviețuit până în zilele noastre.
În urma acestor descoperiri, Karahantepe a fost recunoscut ca unul dintre cele nouă cele mai importante proiecte de „Explorare și Cercetare în Teren” din 2023 la Forumul Arheologic de la Shanghai din China. Situl a strălucit din nou anul acesta cu prima descoperire care înfățișează un animal în mișcare.
Arheologii au descoperit o figură sculptată a unui măgar sălbatic în fugă, pe o placă de piatră, la Karahantepe. Göbeklitepe, pe de altă parte, a ieșit recent în evidență și cu descoperirea primei pâini anatoliene.Anatolia este o regiune semnificativă care păstrează și transmite comorile multor culturi, inclusiv așezările neolitice, strat după strat, în viitor.
Pentru a asigura sustenabilitatea acestui patrimoniu cultural bogat, Turcia demarează numeroase proiecte de excavații arheologice și de restaurare în siturile sale istorice, inclusiv în cele subacvatice. În timp ce țara se afla într-o poziție de lider la nivel mondial cu 720 de excavații arheologice în 2023, se așteaptă ca aceste proiecte să crească la 750 în 2024, declarat „Epoca de Aur a Arheologiei Turcești”, și să ajungă la 800 până în 2026. Aceste săpături extinse dezvăluie constant descoperiri interesante în întreaga țară.
Mai multe pentru tine...