Primii dealeri de canabis din istorie jpeg

Primii dealeri de canabis din istorie

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 22 iulie 2016

Nomazii din cultura Yamna, considerată a fi una dintre primele civilizații din spațiul european, se poate să fi fost primii dealeri de canabis din istorie.  

Cele mai recente cercetări în istoria canabisului susțin că nomazii din civilizația Yamna (sau Yamnaya), care au venit în Europa din stepele estice acum 5000 de ani, au adus cu ei nu doar metalurgia și (poate) primele limbi indoeuropene, ci și canabis, în primul negoț transcontinental cu această plantă. 

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce-au analizat urmele arheologice și de paleomediu ale fibrelor de canabis, polen și achenă în zone din Europa și Asia de Est. Savanții germani au stabilit că planta de canabis nu a fost folosită sau domesticită pentru prima dată în China sau Asia Centrală, așa cum se credea până acum. În schimb, ea era utilizată în Europa și Asia de Est cam în aceeași perioadă de timp, acum 11.500-10.200 de ani. 

Potrivit cercetătorilor, canabisul s-ar fi dezvoltat ca o componentă naturală a vegetației încă din Holocenul timpuriu, iar oamenii i-au descoperit rapid versatilitatea, folosind-o ca leac, sursă de hrană, pentru realizarea de textile, dar și pentru efectele halucinogene. 

Însă în timp ce în Eurasia de Vest, oamenii au folosit în mod regulat planta de-a lungul mileniilor, în Asia de Est există puține dovezi arheologice care să ateste folosința timpurie a canabisului. Situația s-a schimbat la începutul Epocii Bronzului, în urmă cu 5000 de ani. Specialiștii au găsit dovezi care arată intensificarea folosirii plantei în Asia de Est la acea vreme. Această creștere ar putea fi asociată cu stabilirea unei rețele de schimb trans-eurasiene prin zona stepei – mai exact, civilizațiile nomade au început să facă negoț cu canabis.  

Civilizațiile Yamna și Botai, ambele civilizații nomade, călătoreau pe distanții vaste în zonele de stepă, și este posibil să fi pus bazele unei rețele comerciale transcontinentale. Iar canabisul, o plantă atât de versatilă, era ideală pentru negoț.

Dovezile arheologice arată că populațiile antice fumau canabisul, deși este posibil ca acest obicei să fi făcut parte doar din anumite ritualuri religioase.