Primele situri subacvatice aborigene, descoperite în nord-vestul Australiei
Cercetătorii australieni au descoperit primele situri arheologice subacvatice aborigene în largul coastelor nord-vestice ale Australiei, care oferă noi dovezi cu privire la primii locuitori ai continentului.
O serie de artefacte aborigene au fost scoase la iveală în timpul cercetărilor realizate la Cape Bruguieres și la Flying Foam Passage din arhipelagul Dampier, o formațiune alcătuită din 42 de insule, situată în largul coastelor Pilbara din nord-vestul Australiei.
Cele două situri subacvatice oferă noi dovezi cu privire la viața aborigenă și au scos la iveală sute de instrumente din piatră, inclusiv pietre de măcinat. Aceste obiecte datează din timpurile în care teritoriul aflat acum pe fundul mării făcea parte din ținutul uscat, au precizat cercetătorii australieni, într-un studiul publicat de revista Plos One.
O suprafață de peste 30% din teritoriul Australiei a fost înghițită de ape în urma creșterii nivelului mărilor după cea mai recentă glaciațiune. Cele două situri arheologice au o vechime de peste 7.000 de ani, respectiv peste 8.500 de ani.
„Acest lucru înseamnă că o cantitate impresionantă de izvoare arheologice care documentează viețile populației aborigene se află acum sub apă... Acum avem în sfârșit prima dovadă că cel puțin unele dintre aceste dovezi arheologice au supraviețuit fenomenului de creștere a nivelului apelor”, a declarat Jonathan Benjamin, profesor-asociat în cadrul Flinders University.
Foto: Plos One