Primarul din Mangalia desfiinţează un muzeu deschis de Vasile Pârvan. Muzeul Callatis a devenit o structură în cadrul Direcţiei de Cultură şi Sport
Muzeul Callatis, instituţie culturală cu tradiţie, care deţine unele din cele mai importante vestigii ale cetăţilor greceşti, a fost desfiinţat, el devenind parte a unei direcţii de cultură şi sport. În 2013, muzeul a devenit secţie în cadrul Complexului Cultural Callatis şi şi-a pierdut personalitatea juridică. Acest lucru a fost posibil după ce consilierii locali au aprobat hotărârea iniţiată de primarul Mangaliei, Cristian Radu. Complexul îngloba muzeul, casa de culutră, biblioteca română şi bibioteca franceză.
Numai că s-a luat decizia în mod ilegal, fără avizul prealabil al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, deşi legea spune clar că orice reorganizare are nevoie de avizul prealabil al acestei comisii. Avizul a venit ulterior, după o lună şi jumătate.
Posturile de cercetător, desfiinţate
În 2015, primarul Cristian Radu a vrut să transforme acest complex în direcţie în cadrul primăriei, în condiţiile în care muzeul are patrimoniu arheologic, care nu poate fi deţinut de orice instituţie. În acelaşi an, Ministerul Culturii s-a pronunţat ferm că nu se poate introduce acest complex în subordinea primăriei şi că a fost suficientă reorganizarea din 2013.
În toamna lui 2016, primarul a desfiinţat toate posturile de cercetător şi muzeograf care erau incluse în registrul arheologilor din România. Însă, la presiunile ministerului, ale direcţiei de cultură, ale academiei, primarul a renunţat să desfiinţeze aceste posturi. Posturile de arheologi şi cercetători erau foarte importante pentru că în Mangalia, oriunde bagi cazmaua în pământ, dai de vestigii: un fragment de ceramică, un mormânt, un capitel.
Cum a devenit muzeul parte a unei direcţii de cultură şi sport
În noiembrie, primarul a revenit cu o nouă organigramă pe care a propus-o spre aprobare consiliului local prin care desfiinţa doar un post de cercetător şi un post de muzeograf, şi toate celelalte posturi din muzeu deveneau vacante. Datorită presiunii, primarul a renunţat să mai pună în dezbaterea consiliului local situaţia muzeului. În decembrie, cu trei zile înainte de Crăciun, primarul a propus o nouă organigramă prin care desfiinţa complexul cultural fără avizul Ministerului Culturii şi al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor şi unea muzeul, biblioteca română, biblioteca franceză, stadionul, sălile de sport şi cinematografele în Direcţia de Cultură şi Sport Mangalia. Recent, s-a organizat concurs pentru funcţia de director al Direcţiei de Cultură şi Sport. Concursul a fost câştigat de consilierul local Lucian Nichita, membru PNL. Patrimoniul unui muzeu nu poate fi deţinut de o direcţie Magdalena Tiţă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa, spune că, pe linia Ministerului Culturii, nu poate anula o hotărâre de consiliu local şi că doar prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, poate ataca în contencios decizia. „Este singurul caz la nivelul judeţului Constanţa cu care ne confruntăm, dar ştiu că prin ţară au mai avut loc astfel de situaţii“, spune Magdalena Tiţă.
Reprezentanta Direcţiei Judeţene pentru Cultură spune că patrimoniul unui muzeu nu poate fi deţinut de o direcţie de cultură şi sport. De asemenea, o direcţie de cultură şi sport nu are voie, prin lege, să ceară descărcarea de sarcină arheologică, ci doar instituţiile muzeale de profil sau universităţile. Primarul din Mangalia, Cristian Radu, nu a dorit să comenteze situaţia în care a ajuns cel mai vestit muzeu din oraş şi din Dobrogea de Sud.
Papirusul, cel mai important obiect din muzeu
Muzeul Callatis este unul din cele mai importante muzee din ţară. Cu câteva sute de ani înainte de Burebista, în Dobrogea existau trei mari oraşe: Histria, Tomis şi Callatis. Callatisul era un centru important, mai mare decât Histria şi Tomis. Muzeul Callatis prezintă mărturiile antichităţii în zona de sud. Cel mai important obiect din muzeu este papirusul antic, recuperat de la Moscova după 50 de ani de Sorin Colesniuc, directorul muzeului în perioada 2009 - 2013.
Muzeul a fost înfiinţat în 1924, la iniţiativa lui Vasile Pârvan, părintele arheologiei româneşti, funcţionând iniţial într-o clădire pe malul mării. Între timp acea clădire a fost demolată. În 1959, când s-a descoperit papirusul s-a înfiinţat din nou unitatea de cultură. Până în anii '90, Callatis a fost o secţie a muzeului din Constanţa. La 1 februarie 1990, muzeul din Mangalia s-a desprins de cel din Constanţa şi a devenit cu personalitate juridică.
Nu se mai pot efectua cercetări arheologice
Specialiştii şi experţii în arheologie ai Direcţiei Cultură şi Sport nu mai pot efectua cercetări arheologice, în condiţiile în care la Mangalia se construieşte în ritm alert, fiind staţiune turistică. Conform datelor publicate pe site-ul Primăriei Mangalia, în anul 2016 au fost eliberate peste 800 de certificate de urbanism.