Prima dovadă „robustă” ce atestă faptul că neanderthalienii îşi îngropau morții jpeg

Prima dovadă „robustă” ce atestă faptul că neanderthalienii îşi îngropau morții

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 17 decembrie 2020

Un studiu publicat de o echipă de internațională de cercetători demonstrează că un copil neanderthalian, decedat în urmă cu 41.000 de ani, a fost înhumat de semenii lui în celebrul sit preistoric Ferrassie din departamentul francez Dordogne, aducând o dovadă robustă ce atestă faptul că neanderthalienii îşi înhumau morţii, o ipoteză ce nu este încă acceptată de toți cercetătorii.

Zeci de schelete de neanderthalieni de ambele sexe, prezentând indicii care dau de înțeles că au fost înhumați în mod deliberat. Însă anumiți arheologi rămân sceptici în ceea ce privește existența acestei practici, considerată o bază fondatoare a comportamentului uman și care nu cadrează cu imaginea de brută primitivă ce a rămas atașată multă vreme Omului de Neanderthal, relatează Agerpres.

Studiul publicat în revista Scientific Reports, realizat de o echipă internațională și pluridisciplinară de cercetători, ar putea tranșa definitiv această dezbatere. Analizând colecțiile deținute de Muzeul Omului din Paris, paleoantropologul francez Antoine Balzeau a descoperit recent o cutie conținând osemintele acelui copil de doi ani, descoperite în 1973 sub o stâncă din Ferrassie, un vast sit preistoric despre se cunoaște încă de la începutul secolului al XX-lea că era locuit de neanderthalieni și care a fost explorat de mai multe ori.

Cercetătorii au trecut apoi în revistă întregul material recoltat din aceeași zonă în care a fost găsit dintele - inclusiv scheletul copilului - și au descoperit alte 47 de oseminte umane, dezgropate în timpul unor săpături arheologice rămase neidentificate.

Oamenii de știință au decis atunci să se întoarcă la situl Ferrassie pentru a înțelege mai bine descoperirile lor. La fața locului, ei au reușit să dateze stratul sedimentar situat la același nivel cu locul în care a fost găsit scheletul copilului: 60.000 de ani. Scheletul copilului are o vechime de 41.000 de ani, „ceea ce înseamnă că stratul de pământ a fost într-adevăr săpat pentru a se depune cadavrul, acesta fiind apoi acoperit”, a explicat Antoine Balzeau.

Existența acelor morminte era deja bănuită de specialiști, deoarece șapte schelete diferite au fost deja găsite în situl Ferrassie, „însă acea descoperire ținea mai mult de interpretarea datelor: nu existase până acum nicio demonstrație geologică despre prezența unei gropi”, a explicat același specialist.

Printr-o combinație de tehnici moderne, autorii studiului au demonstrat „pentru prima oară într-o manieră robustă că avem de-a face cu o înhumare”, a adăugat Balzeau.