Expoziția „Trésors d’art ancien en Roumanie”, organizată la Paris, în 1970 (© Muzeul Municipiului București)

Povestea unei mari expoziții românești la Paris, în 1970

📁 Muzeele României
🗓️ 15 mai 2024

În perioada 25 mai - 1 septembrie 1970 a fost organizată la Muzeul Petit Palais din Paris o mare expoziție de arheologie cu obiecte din patrimoniul național românesc, intitulată „Trésors d’art ancien en Roumanie”.

Evenimentul s-a defășurat sub patronajul Republicii Socialiste România, reprezentată prin Comitetul de stat pentru Cultură și Artă din România – al cărui președinte la acea vreme era Pompiliu Macovei – și Republica Franceză, prin Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Direcția de Acțiune Culturală, Tineret și Sport din Paris.

Operele expuse proveneau din mai multe muzee, precum: Muzeul Național de Antichități din București (astăzi o secție a Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”), Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei R.S.R., Muzeul de Istorie al Bucureștiului (astăzi Muzeul Municipiului București), Muzeul de Artă al R.S.R. (astăzi MNAR), Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj, Muzeul Mănăstirii Putna și multe altele.

Spațiul de expunere era organizat în cinci săli, operele fiind dispuse cronologic, astfel: Sala I: Eneolotic și Epoca Bronzului; Sala II: Epoca Fierului (Civilizația traco-getică și dacică); Sala III: Perioada greco-romană și Tezaurul de la Pietroasa; Sala IV: Perioada Evului Mediu; Sala V: Perioada feudală.

Expoziția a inclus piese care datează aproximativ de la 3500 î.Hr. până la secolul al XVII-lea și a inclus obiecte de ceramică, bronz, argint, aur și pietre prețioase, precum și obiecte de cult.

În imagine este suprins, în partea stângă, Pompiliu Macovei privind o vitrină expozițională care cuprinde o brățară dacică din aur cu protome zoomorfe și un coif princiar getic.

Fotografia de mai sus face parte din arhiva Colecției de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” a Muzeului Municipiului București și este inclusă în medalionul expozițional „Colecționarii Ligia și Pompiliu Macovei”, deschis în reședința din strada 11 Iunie, începând cu data de 17 mai 2024, ora 10.00.

Expoziția „Colecționarii Ligia și Pompiliu Macovei”

Noul proiect urmărește o componentă memorială, prin punctarea unor informații valoroase referitoare la viața celor doi soți, oferind privitorului o viziune amplă despre poziția acestora în societate, vizitele diplomatice și călătoriile lor în străinătate. (Autor text: Cristina Ioniță, muzeograf, Secția Artă - Muzeul Municipiului București și curator al expoziției)

Mai multe detalii pe site-ul Muzeului Municipiului București.