image

Politicianul care a refuzat să fie prim-ministru, în Historia de iunie

📁 Istorie Modernă Românească
Autor: Redacția
🗓️ 15 iunie 2022

„Modest, dar curajos, dominat de bun-simţ, cinstit cu sine însuși și cu semenii săi, harnic ca o albină, totdeauna și-a consumat întreaga energie pentru binele celor năpăstuiţi.” Astfel își descria unchiul Ion Diaconescu, președintele PNŢCD între 1995 și 2001. Dosarul „Historiei” de iunie este dedicat unui dintre cei mai importanți oameni politici din perioada interbelică – fondatorul Partidului Țărănesc, Ion Mihalache. În celelalte pagini, vă invităm la „uvertura“ Războiului Austro-Turc din 1715-1718, la o incursiune în istoria fascinantă a meterhanelei (de citit și de ascultat) și la o excursie într-un tărâm al contrastelor, Etiopia. Revista se găsește începând de astăzi la chioșcuri, dar și online, pe platforma paydemic.

Fiu de țăran sărac, dar dotat cu o inteligență remarcabilă, Mihalache a ajuns dascăl în satul natal, Topoloveni. Luând în calcul ideea fundamentală a cooperaţiei, întemeiază la Topoloveni și în satele din jur o mulţime de cooperative, care au dăinuit cu însemnate realizări până în vremea comunismului. Astfel atrage atenţia marelui Spiru Haret, ministru reformator al Instrucţiei, care îl încurajează și îl sprijină în demersurile sale. 

În 1912, Mihalache este ales președinte al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor și rostește un discurs emoționant la înmormântarea marelui său mentor, Spiru Haret. Începea cariera unui mare orator… 

Cumpără acum
Cumpără acum

În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie, mai cu seamă la Mărășești. Apoi pleacă în Basarabia pentru a contribui la redeșteptarea spiritului naţional românesc, alterat după peste o sută de ani de opresiune rusească, iar, la întoarcerea în țară, înființează Partidul Ţărănesc, pe 5 decembrie 1918. Începea cariera unui mare om politic…

Partidul Naţional Român din Transilvania (PNR), condus de Iuliu Maniu, fuzionează cu Partidul lui Mihalache în 1926, dând naștere PNȚ-ului. Vaida-Voevod concluziona: „Ceea ce Majestatea Sa a dorit: partide mari și omogene, iată, s-a împlinit. Ţara dispune de partidul liberal și de partidul nostru“. 

Ion Mihalache este președintele partidului din 1933 până în 1937. Pe 12 noiembrie 1937, regele îi oferă guvernarea lui Mihalache, cu o singură condiție. Acesta refuză oferta regală, ratând astfel unica lui șansă de a deveni prim- ministru în perioada interbelică, dar dovedind un înalt simţ moral.

Care era acea condiție și ce a urmat în cariera și viața lui Mihalache? Aflați din Dosarul scris de Dan Falcan.

image

De la „uverturi” de război la meterhanea

Războiul turco-veneţiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718 sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia“, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul al XVIII-lea, războaie care au avut un profund impact asupra Ţărilor Române și a întregii Europe de Est. 

Fapt mai puţin cunoscut, o bună parte a ostilităţilor s-a desfășurat între otomani și veneţieni, dar evenimentele militare hotărâtoare au avut loc la Petrovaradin, Timișoara, în Ţările Române și Transilvania, bătălia finală fiind dată la Belgrad în 1717. 

Andrei Pogăciaș explică, pas cu pas, bătălia de la Petrovaradin.

Intermezzo muzical: Ascultă cum cântă o meterhanea 

Semn distinctiv al dependenţei faţă de Poartă, meterhaneaua a reprezentat cea mai importantă formaţie muzicală întâlnită la Curţile domnești ale Moldovei și Ţării Românești, cu rol simbolic şi ceremonial bine reglementat. Fiecare manifestare publică a domnilor se făcea şi prin etalarea muzicii primite de la sultan, metarhaneaua fiind prezentă în absolut toate spaţiile şi ocaziile, mai puţin în interiorul bisericilor. 

Muzica era variată, în funcţie de circumstanţele în care aceasta trebuia cântată. Repertoriul de război conţinea cântece tip, variate ca tehnică de compoziţie și interpretare, în funcţie de normele muzicii orientale, compuse după un anumit tact. Tot în contextul războiului meterhaneaua avea în repertoriu și o rugăciune, numită „cenk-i gülbank“. 

Nu ratați codurile QR, ca să aveți parte de fundalul muzical perfect pentru textul lui Eduard Rusu despre fascinanta istorie a meterhanelei și despre legăturile strânse dintre muzică și puterea politică. 

Vacanță în Etiopia?

Cunoscută cu multe decenii în urmă drept Abisinia, este cea mai veche ţară independentă din Africa și a doua ţară a lumii care a adoptat creștinismul drept religie de stat, în 320-330 e.n. Acest spaţiu al realităţilor dramatice, foarte sărac în ziua de azi – unde se vorbesc mai mult de 82 de limbi, pe parcursul unui an de 13 luni – trimitea misiuni în Europa secolului al XV-lea, pe vremea când Bartolomeo Diaz încă nu ajunsese la Capul Bunei Speranţe.

Aici s-au născut mișcarea Ras Tafari și „Leul din Iudeea“, aici s-a descoperit cafeaua și tot aici, într-o biserică păzită de un singur călugăr, s-ar afla biblicul Chivot al Legământului.  

Paul Zaharia vă invită într-o excursie virtuală în Etiopia.

100 de ani se show-uri culinare

O lectură bună crește apetitul culinar. Sau viceversa?

Pășim în lumea show-urilor cu și despre mâncare: de la Julia Child și James Beard, în Statele Unite, până la Radu Anton Roman, Petrișor Tănase, Joseph Hadad și alții, în România zilelor noastre.

Vreți să aflați un secret din culisele unei emisiuni culinare, împărtășit de Alexandru Zaharia? Deși multă mâncare se strică din cauză că este lăsată prea mult timp pe masă, echipa oricărui show se asigură că salvează... caviarul!

Redacția „Historia” a salvat pentru final de revistă recomandările de cărți, filme, expoziții, ca să începeți vara informați și relaxați. 

Vă dorim o lectură apetisantă și o vară frumoasă!