Podul Calicilor din Centrul Vechi va fi refăcut (foto: Primăria Municipiului București)

Podul Calicilor din Centrul Vechi, refăcut de Primăria Capitalei

📁 Istorie Urbană
Autor: Redacția
🗓️ 27 aprilie 2023

Podul Calicilor din București va fi refăcut, în urma unui protocol semnat de Primăria Capitalei cu Administrația Apele Române, a anunțat primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Podul Calicilor va lega Centrul Istoric de zona Palatului de Justiție din București.

„Refacem celebrul Pod al Calicilor, care va lega Centrul Istoric de zona Palatului de Justiție. În acest sens, am semnat deja un protocol cu Apele Române și sperăm să obținem cât mai curând avizele care mai sunt necesare pentru parcurgerea tuturor pașilor tehnici, astfel încât să putem lansa achiziția privind execuția”, a anunțat Nicușor Dan, într-un mesaj pe Facebook.

Primarul a mai precizat că refacerea Podului Calicilor face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pentru centrul Capitalei și va include și reamenajarea spațiilor pietonale din jurul Curții de Apel București.

Unul dintre cele patru poduri, numite mai târziu „domnești" ale orașului , Podul Calicilor, lega târgul cu Drumul Mehedinților, îndreptate mai către sud-vest. Planul din 1770 ne dă numele de Podul Caliții pentru Calea Rahovei, notează istoricii Paul Cernovodeanu și Nicolae Vatamanu, în articolul „Considerații asupra 'calicilor' bucureșteni în veacurile al XVII-lea și al XVIII-lea. Cîteva identificări topografice legate de așezările lor”.

Conform articolului citat, „un document din 1813 vorbește de 'moșii în deal, la Podul Calicilor, lângă morile mănăstirii Radu Vodă' care mori, evident, nu puteau fi decât pe Dâmbovița, lângă Mihai Vodă. Întinderea orașului a gonit în cele din urmă pe Calici, spre mahalalele mai îndepărtate. Numele vechi al Podului Calicilor rămânea astfel o denumire goală, fără de conținut. El a fost adoptat de noul Pod care creștea în însemnătate; un timp, numele cel vechi s-a folosit dimpreună cu cel nou, de 'Drumul Craiovei' până ce, în ultimul sfert al veacului trecut (sec. al XIX-lea – n.a.), i s-a schimbat în acela de astăzi, de Calea Rahovei”.

Foto sus: Podul Calicilor din Centrul Vechi va fi refăcut (© Primăria Municipiului București)