Poarta de Est a orașului antic Philippopolis, deschisă pentru vizitatori / VIDEO
Poarta de Est a Complexului arheologic antic Philippopolis s-a deschis oficial pentru vizitatori în orașul bulgar Plovdiv.
Poarta de Est a Philippopolis era foarte importantă pentru orașul antic întrucât asigura conexiunea dintre orașul antic și Bizanț, precum și legătura cu Limesul Dunărean, a precizat primarul orașului Plovdiv, Kostadin Dimitrov, conform Agerpres.
Arheologul Maya Martynova-Kyutova a spus că situl arheologic a primit în cele din urmă atenția pe care o merită. Ea și-a amintit că în 1977, un centru stomatologic a fost construit în acest loc, iar după descoperirea importantelor artefacte arheologice, situl a fost neglijat în mod nemeritat timp de peste 45 de ani.
Martynova-Kyutova a spus că importanța complexului arheologic este excepțională pentru istoria Plovdivului, întrucât a fost descoperită prezența unui strat cultural din epoca elenistică - secolul IV- III î. Hr. - a fost descoperit, precum și un arc omagial, construit în cinstea vizitei împăratului Hadrian la începutul secolului al II-lea, rămășițele acestui arc fiind ulterior integrate în construcția Porții Antice.
Ea a mai spus că la 50 de ani după acest eveniment, un zid de fortăreață a fost construit în vremea împăratului Marcus Aurelius, din care a fost descoperită o inscripție bilingvă care relata construcția zidului fortăreței. După tragicele evenimente din 251 d.Hr. din timpul invaziilor goților și după restaurarea orașului, complexul a fost construit având cea mai largă stradă descoperită în Bulgaria după perioada antică.
Orașul Plovdiv a fost fondat în jurul anului 340 î.Hr. de către regele macedonean Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare, care l-a numit Philippopolis în onoarea sa. Situat pe malul râului Maritsa, Philippopolis a fost un important centru comercial și cultural în timpul Imperiului Roman, fiind înfrumusețat cu clădiri publice, teatre și băi.
După căderea Imperiului Roman, orașul a continuat să prospere sub stăpânirea bizantină și otomană. De-a lungul secolelor, Philippopolis a fost un punct de întâlnire al diverselor culturi, iar astăzi, Plovdiv păstrează vestigii semnificative ale acestora, inclusiv un amfiteatru roman și ruine ale vechilor fortificații.
Foto sus: Poarta de Est a orașului antic Philippopolis(© captură video Youtube / News Point)
Mai multe pentru tine...