Piramidă Mayaşă de 2 300 ani distrusă de buldozere în Belize
Noh Mul, una dintre cele mai vechi şi cunoscute piramide mayaşe a fost distrusă aproape în totalitate de către buldozerele companiei de construcţii D-Mars din Belize. Deşi aflat pe o proprietate privată, situl arheologic dispune de protecţie guvernamentală, la fel ca toate ruinele pre-hispanice aflate sub jurisdicţia statului Belize. Cu toate acestea, compania a hotărât extracţia de pietriş şi calcar din jurul templului, pentru a umple gropile din drumurile aflate în satul învecinat, Douglas. În cele din urmă, excavatoarele au ajuns să ia materialele necesare din corpul piramidei, reuşind, din nefericire, să o devasteze iremediabil.
Jaime Awe, directorul Institutului de Arheologie din Belize, spune că distrugerea a fost detectată în săptămâna 6 – 12 Mai 2013 şi că doar o mică parte din centrul templului a rămas neafectată. Acesta continuă explicând faptul că, „este o distrugere oribilă, deplorabilă şi de neiertat”, „este ca şi cum ai fi fost lovit în stomac”. „Regret complet că trebuie să spun acest lucru, dar cred că peste 80% din această construcţie este distrusă. Nu există nicio metodă sau speranţă de a încerca să păstrăm ce a mai rămas”.
Piramida Noh Mul (probabil movilă mareîn limba mayaşă yucatec-vorbită în Peninsula Yucatan)ocupa aproximativ 31 m2 şi se afla pe râul Hondo, ce formează graniţa dintre Belize şi Mexic. Aceasta era deosebită faţă de celelalte ruine mayaşe, deoarece dispunea de o amplasare neobişnuită a incintelor ceremoniale şi urbane. Mai mult, construcţia a fost realizată în diferite epoci istorice, iar structurile interne vor putea fi revelate arheologilor, din cauza acestei brutale şi masive distrugeri – probabil unicul său beneficiu.
Belize s-a confruntat cu aceeaşi situaţie în 2005, în urma distrugerii unui sit arheologic învecinat cu piramida Noh Mul, respectiv San Estevan. În Guatemala şi Honduras au avut loc devastări similare, care îl fac pe Francisco Estrada-Belli, profesor în Departamentul de Arheologie de la Universitatea Tulane, să concluzioneze cu tristeţe că„distrugerea patrimoniului nostru este ireversibilă, dar nu mulţi o iau în serios. Nu cred că exagerez când spun că, în fiecare zi, o movilă mayaşă este distrusă în una dinţările în care s-a dezvoltat civilizaţia Maya”. Singura metodă de a-i opri, este, în opinia sa, incriminarea juridică a celor ce distrug astfel de monumente.