Peste 300 de morminte de pe vremea Imperiului otoman, descoperite lângă o biserică din Dobrogea
Arheologii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” (ICEM) din Tulcea au finalizat cercetările din apropierea bisericii „Sfântul Atanasie” din comuna Niculițel și așteaptă rezultatele analizelor osteologice efectuate la Institutul de antropologie din Iași care a preluat osemintele găsite într-unul din cele mai mari morminte din Dobrogea de pe vremea Imperiului otoman.
Reprezentantul ICEM, arheologul Aurel Stănică, a declarat pentru Agerpres că în timpul celor două campanii de cercetare efectuate în anii 2022 și 2023, lângă biserica „Sfântul Atanasie” din comuna Niculițel, au fost stabilite perimetrele unui număr de 348 de morminte, datând din secolele XV-XIX, morminte cu un foarte bogat inventar, elemente de port, podoabe și foarte multe monede.
„Materialul osteologic este la Iași, la Institutul de Antropologie, unde un doctorand se ocupă de studiul oaselor, în acest fel urmând să avem cât mai multe informații legate de alimentație, vârstă, sex și eventualele boli ale indivizilor găsiți în morminte. Avem până săptămâna aceasta 100 de schelete documentate deja”, a declarat arheologul Aurel Stănică.
În zonă, au fost găsite oase de copii care au fost datate finele secolului al XVIII-lea - începutul secolului al XIX-lea, perioadă care corespunde cu epidemiile de holeră și ciumă.
Cimitirul descoperit de arheologii tulceni ar fi fost al unei comunități rurale care s-a dezvoltat în jurul bisericii „Sfântul Atanasie”, inclusiv în perioada în care zona era sub stăpânirea Imperiului Otoman.
Biserica „Sfântul Atanasie”, declarată monument istoric, a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIV-lea și este unul din puținele monumente de arhitectură bizantină care a supraviețuit Imperiului Otoman.
Foto sus: Biserica „Sfântul Atanasie” din Niculițel (© Flickr / fusion-of-horizons)