Peste 1.200 de lucrări spoliate de naziști, descoperite într-o bibliotecă din Franța
1.224 de lucrări și documente diverse, spoliate de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au fost identificate în Franța în colecțiile bibliotecii Institutului Național de Istorie a Artei (INHA), a anunțat această instituție.
O parte dintre cărțile spoliate, recuperate în Germania după război, au putut fi restituite sau atribuite foștilor proprietari sau beneficiarilor de drepturi datorită activității Comisiei de recuperare artistică care a operat din 1945 până în 1950. Cărțile rămase au fost de atunci depuse parțial în biblioteci, precum cea a INHA, relatează Agerpres.
Printre cele 1.224 de opere spoliate figurează documente rare, de mare valoare, precum cataloage ale Salonului de la Luvru din perioada 1738-1789. O treime din documente sunt numere disparate ale unor reviste, fără o valoare particulară.
Cercetările INHA arată că în apartamentele rechiziționate sau jefuite, unde trăiau în special familii de evrei, spolierile vizau operele utilizate în mod cotidian de către posesorii lor: locuitorii acestor imobile studiaseră arta sau istoria, exercitau o profesie în legătură cu lumea artei sau aveau preocupări legate de artă printre activitățile lor recreative.
Foto: inha.fr