Paradisul de la Aluni┼č, os├óndit de ingoran┼ú─â ┼či nep─âsare jpeg

Paradisul de la Aluni┼č, os├óndit de ingoran┼ú─â ┼či nep─âsare

Dac─â ar fi s─â numesc un loc ├«n care s─â evadez dup─â o perioad─â obositoare sau dac─â imaginar a┼č dori s─â g─âsesc o imagine care s─â m─â lini┼čteasc─â exist─â doar un singur cuv├ónt care mi-ar ├«ndeplini aceast─â dorin┼ú─â-Aluni┼č.

Considerat de unii leag─ânul al cre┼čtin─ât─â┼úii din Rom├ónia, numit de al┼úii Athosul rom├ónesc, numele ansamblului rupestru de la Aluni┼č-Nucu-Bozioru, din jude┼úul Buz─âu, nu spune multora dintre turi┼čtii de la noi din ┼úar─â mare lucru. De ce? Dincolo de lipsa publicit─â┼úii, a inform─ârii (├«ntruc├ót nu exist─â un ghid turistic oficial) ┼či de greutatea cu care se poate ajunge la multe dintre dintre ele (o parte dintre locuin┼úe sunt ascunse ├«n p─âdure), nici chiar autorit─â┼úile nu ├«ncearc─â s─â le ofere adev─ârata pre┼úuire de care un astfel de ansamblu ar avea nevoie.

O s─âlb─âticie divin─â

├Än trecut pentru a se proteja de pericole, c├ót ┼či pentru a se apropia de Divinitate, oamenii au c─âutat cele mai ascunse locuri, uneori chiar ┼či ├«n ad├óncurile p─âm├óntului. Astfel au luat na┼čtere pe teritoriul rom├ónesc bisericile ┼či schiturile rupestre, unele dintre ele fiind p─âr─âsite de mult timp, altele exist├ónd chiar ┼či azi. A┼čez─ârile rupestre sunt situate ├«n general ├«n locuri ├«n care se poate patrunde cu dificultate, vechii siha┼čtri dorind astfel s─â fie mai proteja┼úi ┼či mai pu┼úin tulbura┼úi de cei din lumea. Aici, ├«n adancurile mun┼úilor, ├«n ni┼čte locuri predestinate parc─â reculegerii suflete┼čti ┼či medita┼úiei, primii cre┼čtini s-au simtit mai aproape de Dumnezeu.

Mun┼úii Buz─âului, respectiv zona Aluni┼č-Nucu-Bozioru, ascund aproximativ 30 de locuin┼úe rupeste ├«ntre care cea mai cunoscut─â este biserica din satul Aluni┼č, care func┼úioneaz─â de peste 700 de ani, fiind una dintre pu┼úinele loca┼čuri s─âpate ├«n piatr─â ├«n care ├«nc─â se mai sluje┼čte. Se pare c─â a fost s─âpat─â ├«n piatr─â pe la 1274-1275 de c─âtre doi ciobani, Vlad ┼či Simeon. Legenda spune c─â unul dintre cei doi ciobani a avut un vis ├«n care a fost indemnat s─â sape ├«n piatr─â unde se afl─â azi biserica de la Aluni┼č pentru c─â acolo va g─âsi o icoan─â. Acesta ar fi g─âsit icoan─â ┼či apoi cu ajutorul celuilalt cioban ar fi s─âpat biserica. Chiar dac─â avem de a face doar cu o poveste este cert c─â pe la 1351 biserica exista ┼či func┼úiona drept schit de c─âlug─âri, de┼či cercet─ârile speciali┼čtilor indic─â posibiliatea apari┼úiei acestui ansamblu ├«n secolul IV. P├ón─â ├«n 1871 situa┼úia a r─âmas neschimbat─â, de atunci ├«ns─â aceasta este biserica satului Aluni┼č purt├ónd hramul "T─âierea Capului Sf├óntului Ioan Botezatorul".

Click pe imagini pentru a vedea mai multe fotografii

image

De obicei c├ónd intru ├«n curtea unei biserici de ┼úar─â unde cimitirul ├«nconjoar─â loca┼čul tr─âiesc sentimentul ÔÇ×memento mori", ├«ns─â aici, nu bucuria p─âg├ón─â a unui cimitir vesel, ci lini┼čtea ┼či pacea divin─â se pogoar─â pe ramurile brazilor ce str─âjuiesc intrarea ├«n pridvorul de lemn. Parc─â fiecare liturghie oficiat─â aici are un liant cu mult mai puternic dec├ót ├«n oricare alt l─âca┼č cu divinitatea.

Cum dispare eternitatea

Pe l├óng─â chilile neamenajate ce pot fi v─âzute ├«n apropierea bisericii, amintim ┼či alte locuin┼úe ce sunt puncte de reper ├«n istoria ansamblului: Fundul Pe┼čterii, Anatonul Nou, Agatonul Vechi, Chilia lui Dionisie Torc─âtorul, Pe┼čtera lui Iosif, Piatra ├Äng─âurit─â, Pe┼čterea Gura T─âtarilor, U┼ča Pietrei etc.

De┼či toate locuin┼úele sunt ├«ncadrate pe bun─â dreptate ├«n lista monumentelor istorice ├«n clasa A de importan┼ú─â povestea celor mai multe dintre a┼čez─âri este complet necunoscut─â. De fapt unele dintre ele ascund am─ânunte ├«nc─â necunoscute despre vechile civiliza┼úii. Din punct de vedere istoric, fiecare schit care compune ansamblul este un reper al unei perioade ├«ndelungate, unele dat├ónd din secolul al VI-lea ├«.Hr., altele din perioada cre┼čtin─â sau din cre┼čtinismul timpuriu.

ÔÇ×Fundul Pe┼čterii", mai cunoscut ┼či ca schitul ÔÇ×Pe┼čtera", este cel mai important din zon─â din punct de vedere istoric. L─âca┼čul a fost amenajat ┼či locuit ├«n secolele VI - IV ├«.Hr. ┼či refolosit ├«n evul mediu timpuriu de c─âtre c─âlug─ârii cre┼čtini. Pe pere┼úii schitului se afl─â incizate s─âbii scurte de tip ÔÇ×akinokes", specifice sci┼úilor ┼či per┼čilor, desene ce dateaz─â din anul 2000 ├«. Hr. ┼či sunt probabil unice ├«n Europa ┼či ├«n lume[1].

Mai cite┼čte:

Casa ├«n care s-a n─âscut Vasile Alecsandri, os├óndit─â la pr─âbu┼čire. "S-ar mai putea salva ceva, dar nu exist─â voin┼ú─â"

Cripta Bazilicii de la Halmyris, la voia întâmplării FOTO

Bisericuţele de la Basarabi-Murfatlar, la un pas de dispariţie FOTO

Hanul Solacolu, de la un local luxos, la o ruin─â de bordel ilegal FOTO

Dac─â unele loca┼čuri amintesc de ├«nceputrurile cre┼čtinismului, din secolul IV precum Biserica (pe┼čterea) lui Iosif, altele precum cele dou─â Agatoane sunt m─ârturii ale vie┼úuirii siha┼čtrilor ├«n secolele XVI-XVII. Impresionant─â este chilia lui Dionis, chilie s─âpat─â ├«n piatr─â, la intrarea c─âreia se ajunge cu o scar─â.

Cu toate acestea, lipsa unui ghid turistic ├«n zon─â le face greu accesibile vizitatorilor. Necesitatea unei persoane responsabile ├«n zon─â este cu at├ót mai acut─â cu c├ót s-au ├«nregistrat agresiuni asupra a┼čez─ârilor rupestre:o parte din pere┼úii schitului ÔÇ×Pe┼čtera" au fost colora┼úi cu spray-graffiti, fapt ce face imposibil─â descifrarea mai multor ├«nsemne[2].

Potenţial maxim, exploatarea la pământ

Poten┼úialul turistic al vestigiilor rupestre din zona Bozioru - Aluni┼č nu este exploatat, din p─âcate, la nivelul s─âu maxim deoarece lipsesc traseele turistice, ├«nsemn─ârile, indicatoarele ┼či chiar promovarea profesional─â a acestor locuri. ├Än zona Aluni┼č, unde sunt pe┼čterile rupestre, pentru a ajunge, de exemplu, la pe┼čtera lui Dinosie Torc─âtorul, precum ┼či la celelalte obiective, turi┼čtii trebuie s─â treac─â prin curtea unor s─âteni, f─âr─â a beneficia ├«ns─â de vreun semn turistic adecvat, dup─â care s─â se ghideze[3].

├Äntr-o postare a celor de la turismbuzau.ro, singurii care au ├«ncercat s─â fac─â un fel de ghid turistic virtual al a┼čez─ârilor, acestia aten┼úionau c─â ÔÇ×zona e s─âlbatic─â ┼či foarte vast─â, iar adesea marcajele ┼či h─âr┼úile se dovedesc inutilizabile. E greu de ajuns cu ajutorul GPS-ului. Telefonia mobil─â nu acoper─â dec├ót zonele de culme, a┼ča c─â este extrem de riscant─â o asemenea ├«ncercare. Sunt zeci de kilometri de str─âb─âtut doar pe jos ├«n condi┼úii grele. Din ce cunoa┼čtem exist─â c├óteva persoane care pot face serviciul de c─âl─âuz─â, dar nu ┼čtim ├«n ce condi┼úii."

Chiar dac─â multe a┼čez─âri rupestre sunt ├«n p─âdure, departe de orice drum, ceea ce descurajeaz─â mul┼úi turi┼čti, la biserica de la Aluni┼č s-ar putea ajunge ├«n condi┼úii foarte bune. S-ar putea, dar lucrurile nu stau chiar a┼ča. Principala ruta c─âtre zona Col┼úi-Aluni┼č este din Buz─âu pe Drumul Na┼úional 10 spre Bra┼čov, ├«n localitatea P─ât├órlagele (la aproape 60 km de Buz─âu) exist─â un indicator la dreapta spre un drum judetean ce duce spre localitate Col┼úi. De la Col┼úi la Aluni┼č, cei aproape 7 km este un drum comunal, care la prima ploaie se desfund─â.

Interesant e faptul c─â acest drum comunal a fost reabilitat din fonduri SAPARD ┼či inaugurat ├«n 2004. Drumul sufer─â ├«ncontinuu lucr─âri de repara┼úii, ├«n principal datorit─â traficului cu utilaje de mare tonaj realizat de o firm─â ce se ocup─â cu exploatarea forestier─â ├«n zon─â (S.C.M. Forest)[4]. Nici drumul de la P─ât├órlagele p├ón─â la Col┼úi nu e mult diferit, astfel c─â dup─â o zi ploioas─â, cei aproape 15 kilometri pot deveni o piatr─â de ├«ncercare pentru mul┼úi ┼čoferi.

At├ót primarul din localitate, c├ót ┼či reprezentan┼úii Consiliului Jude┼úean Buz─âu nu au dispus m─âsuri ├«n zon─â, cu toate c─â localnicii au f─âcut mai multe sesiz─âri ├«n acest sens. A┼čadar, accesul c─âtre vestigiile rupestre nu se poate realiza ├«n condi┼úii civilizate[5]. Directorul Direc┼úiei de Cultur─â, Culte ┼či Patrimoniu Na┼úional Buz─âu, preotul Constantin C─âtoi pe care nu l-am putut g─âsi pentru p├ón─â luni sear─â, c├ónd a ap─ârut materialul de fa┼ú─â, ne-a contactat ├«n cursul zilei de mar┼úi c├ónd a f─âcut o sum─â de preciz─âri cu privire la acest subiect.

Voiam s─â v─â ├«ntreb care este importan┼úa bisericii rupestre de la Aluni┼č ┼či a celorlalte a┼čez─âri din zon─â ┼či ce s-a f─âcut acolo pentru promovarea turistic─â? Din ce cunosc drumurile nu sunt chiar foarte bune ┼či c─â se ajunge foarte greu.Am ├«n┼úeles, pentru punerea ei ├«n valoare.Nu ne intereseaz─â doar punerea ├«n valoare a monumentului, ci ┼či modul ├«n care s-a f─âcut. ┼×tiu c─â s-a f─âcut o pensiune ├«n zon─â (construc┼úia a ├«nceput prin 2008 n.r.), care nu respect─â ├«n totalitate legisla┼úia... ├Än primul r├ónd e prea aproape de biseric─â, care este un momument de patrimoniu ┼či apoi, nici din punct de vedere moral nu e binevenit─â o cr├ó┼čm─â (pentru c─â tereasa pensiunii este o c├órcium─â) l├óng─â o biseric─â, nu-i a┼ča?Am ├«n┼úeles. Aceast─â informa┼úie nu o aveam, mul┼úumesc c─â mi-a┼úi adus-o la cuno┼čtin┼ú─â. O s─â facem o investiga┼úie ├«n sensul acesta ┼či vom c─âuta o rezolvare.Exist─â pl─âcu┼úe sau indicatoare ca s─â ajungem mai u┼čor?Din partea Direc┼úie de Cultur─â este mai greu s─â punem indicatoare pentru c─â este nevoie de aprobarea Consiliului Jude┼úean. Consiliu Jude┼úean ar trebui s─â ne ajute ├«n sensul acesta. Noi am pus semne doar pe cl─âdirile monument.Dar un ghid turistic exist─â pentru zona respectiv─â?Din c├óte ┼čtiu eu, de un an ┼či ceva s-a ├«nfiin┼úat la nivel de Consiliu Jude┼úean o Direc┼úie de Turism, de punere ├«n valoare a zonelor de atrac┼úie din jude┼ú. Sunt ┼či ei la ├«nceput, am ├«n┼úeles c─â au f─âcut a┼ča ceva pentru c├óteva zone, dar pentru zona asta nu am v─âzut s─â fi reu┼čit s─â fac─â cineva un ghid turistic.Din ce ┼čtiu eu lucrurile stau ├«n la modul urm─âtor, pute┼úi s─â ├«mi confirma┼úi sau nu:p├ón─â la Aluni┼č po┼úi s─â ajungi c├ót de c├ót cu ma┼čina, de┼či faci vreo 15 km ├«ntr-o or─â. Distan┼úa e calculat─â de la P─ât├órlagele (de c├ónd se iese de pe DN 10) p├ón─â la acolo. Cei drept exist─â c├óteva indicatoare.E cam greu drumul, dar merge c├ót de c├ót.P├ón─â aici suntem de acord, dar la celelalte a┼čez─âri rupestre precum Dionisie Torc─âtorul, Pe┼čterea lui Iosif, cele dou─â Agatoane exist─â indicatoare?La a┼čez─âmintele rupestre e foarte greu, acolo se poate ajunge cu piciorul sau cu calul ┼či necesit─â destul timp. ┼×i nici nu se va putea realiza un drum, e mai greu. A┼úi fost vreodat─â acolo?Am fost. Tat─âl meu s-a n─âscut ├«n zon─â ┼či am fost de mai multe ori acolo.Dac─â sunte┼úi buzoian atunci cu mare pl─âcere de ce s─â nu ne ├«nt├ólnim odat─â ┼či ├«ncerc─âm s─â facem o colaborare. Numai c─â din punctul acesta de vedere ne-ar mai trebui ┼či ceva sprijin, pentru c─â, din nefericire, ├«n ultimul timp, Direc┼úia de Cultur─â este pu┼úin limitat─â at├ót din punct de vedere material, c├ót ┼či din punctul de vedere al activit─â┼úilor. Avem angaja┼úi pu┼úini, ne descurc─âm destul de greu. Dar este o zon─â deosebit─â ├«n care ┼či noi, ├«n colaborare cu Direc┼úia de cultur─â de la Gala┼úi vrem s─â facem un reportaj, ┼či alte c├óteva idei, doar c─â nu prea sunt sponsori ┼či finan┼úatori pentru ele. Dar o s─â verific informa┼úia pe care ne-a┼úi oferit-o ┼či v─â mul┼úumim pentru ea, aceasta cu a┼čezarea unei cabane l├óng─â biserica de la Aluni┼č.Voiam s─â v─â mai ├«ntreb un lucru:am g─âsit o informa┼úie, infirmat─â de unii, potrivit c─âreia s-ar fi pus termopane la Biserica de la Aluni┼č?Informa┼úia dumneavoastr─â este real─â, dar este veche. ├Äntr-adev─âr acolo pentru protejare, cineva a montat ni┼čte geamuri termopane, dar dup─â ce Direc┼úia a luat atitudine ┼či la indica┼úia Arhipiescopiei Buz─âului acestea au fost ├«nlocuite cu ferestre din lemn normale. Deci nu mai exist─â aceast─â problem─â. A fost ├«ntr-adev─âr, dar a fost rezolvat─â.V─â mul┼úumesc mult pentru informa┼úii

┼×i c├ónd pornim de la zero, tot gre┼čit plec─âm

Pe vremea c├ónd am mers prima oar─â la Aluni┼č, prin 1999, nu aveai unde s─â ├«noptezi acolo. Pu┼úinele case cu aspect s─âr─âc─âcios ┼či o cr├ó┼čm─â completau imaginea satului. Lucrurile s-au modificat ├«n ultimii 3 ani.

O alt─â amenin┼úare pentru a┼čez─ârile rupestre de la Aluni┼č este reprezentat─â de ridicarea unor imobile ├«n ariile protejate. Micii antreprenori nu lipsesc de acolo de unde s-ar putea face un mic profit. De┼či ei reprezit─â un factor dinamic ├«n stimularea economiei locale, care ar trebui ├«ncurajat, ace┼čtia ar trebui f─âcu┼úi s─â ├«n┼úeleag─â faptul c─â pierderea monumentului respectiv, duce la falimentul afacerii sale. Astfel, ├«n satul Aluni┼č, un localnic a ridicat o pensiune ├«n zona de protec┼úie, f─âr─â s─â aib─â avizele necesare. Cu toate c─â Direc┼úia de Cultur─â, Culte ┼či Patrimoniu Cultural Na┼úional Buz─âu s-a sesizat ├«n acest sens, nu au fost ├«ntreprinse m─âsuri ├«mpotriva celor care au ├«nc─âlcat legisla┼úia ├«n vigoare ┼či au construit ├«n zonele protejate dup─â bunul plac[6]. Poate ar fi fost bine ca aceast─â pensiune, de altminteri frumoas─â ├«n peisaj, s─â nu fie chiar poart─â ├«n poart─â cu o biseric─â veche de sute de ani.

M─â g├óndesc dac─â nu ar fi mai bine pentru acel loc s─â r─âm├ón─â departe de traseele turistice clasice, de publicitate ┼či de mii de turi┼čti veni┼úi s─â se ├«ndoape cu mici ┼či bere pe paji┼čtile din ├«mprejurime. Apoi ├«ntre dou─â sticle s─â intre s─â vad─â chiliile ┼či biserica sau chiar mai r─âu, s─â strice ceea ce natura nu a ├«ndr─âznit. ┼×i totu┼či deja frumuse┼úea locului atrage suficient de mul┼úi oameni ├«nc├ót unica ┼čans─â, ca m─âcar o parte din atmosfera divin─â s─â se p─âstreze, ar fi investi┼úia uman─â ├«n conservare ┼či prezerevare a acestei arii.

NOTE

[1] Opinia Buz─âu, ÔÇ×Semne de ├«ntrebare despre vechile civiliza┼úii din Mun┼úii Buz─âului, ├«n urma desenelor din Schitul Pe┼čtera", 07.08.2009;

[2] Focus TV Buz─âu, ÔÇ×Misterul pietrei ├«nsemnate", 24.09.2009;

[3] Jurnalul de Buz─âu, ÔÇ×De┼či Buz─âu beneficiaz─â de multe obiective turistice, lipsesc cu des─âv├ór┼čire traseele c─âtre ele", 08.11.2010;

[4] Frontal de Buz─âu, ÔÇ×Ministru Orban a promis, dar uit─â s─â se ┼úin─â de cuv├ónt", 22.01.2008;

[5] Opinia Buz─âu, ÔÇ×Drumul c─âtre vestigiile rupestre de la Aluni┼č-Nuc, distrus bucat─â cu bucat─â de firma unui afacerist local", 10.09.2008;

[6] ┼×ansa buzoian─â, ÔÇ×├Äncerc─âri de ├«ngropare a istoriei", 22.08.2008;