Paleontologii au găsit cel mai periculos loc din întreaga istorie a Pământului
Potrivit cercetătorilor, acum 100 de milioane de ani, prădătorii feroce au făcut din Sahara locul cel mai periculos de pe Pământ. O amplă cercetare publică de o echipă de oameni de știință în revista ZooKeys, descrie cu multe amănunte epoca dinozaurilor din Africa. Fosilele au ajutat experții la identificarea a câțiva dintre cei mai mari dinozauri prădători. Cercetătorii spun că acesta ar fi putut fi cel mai periculos loc din istoria planetei noastre. Se presupune că mulți prădători din acest ecosistem se bazau pe stocurile abundente de pește.
Acum 100 de milioane de ani, prădători feroce, inclusiv reptile zburătoare și animale asemănătoare cu crocodilii, au făcut Sahara cel mai periculos loc de pe Pământ. Acest lucru apare într-o lucrare publicată de o echipă internațională de oameni de știință, condusă de Dr. Nizar Ibrahim, care au adunat informații despre fosilele găsite intr-o zonă rocă cretacee din sud-estul Marocului, loc numit Kem Kem Group. În urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani în urmă, în această zonă era un sistem extins de râuri, în care locuiau diferite specii de animale acvatice și terestre. Totuși numărul sporit de prădători de dimensiuni mari au atras atenția cercetătorilor
„Acesta a fost probabil cel mai periculos loc din istoria planetei Pământ, un loc în care un călător în timp uman nu ar fi putut să supraviețuiască prea mult” a declarat Dr. Ibrahim.
Mulți dintre prădători se bazau pe o ofertă abundentă de pește, potrivit co-autorului profesor David Martill de la Universitatea din Portsmouth. El a spus: „Acest loc era plin cu specii de pește mari, unele absolut enorme, inclusiv celacanți uriași și niște pești care aveau plămâni. Celacanți prezenți aici erau probabil de patru sau chiar de cinci ori mai mari decât cei de azi. Există și un rechin fierăstrău enorm, numit Onchopristis, cu cei mai înspăimântători dinți rostrali, sunt ca pumnalele ghimpate, dar frumos strălucitoare. "
Aceasta este cea mai cuprinzătoare lucrare asupra fosilelor din Sahara, în aproape un secol, de când celebrul paleontolog german, Ernst Freiherr Stromer von Reichenbach, a publicat lucrarea sa în 1936.