palat principi alba jpg

Palatul Principilor, în care a locuit Mihai Viteazul la Alba Iulia, a devenit muzeu

📁 Muzeele României
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 7 februarie 2024

Palatul Principilor Transilvaniei, clădirea unde a locuit și Mihai Viteazul timp de 10 luni la Alba Iulia, în perioada 1599-1600, a fost transformat în muzeu și deschis pentru public luni, 5 februarie 2024.

O primă expoziție de bază va putea fi vizitată gratuit, pe parcursul întregii luni februarie. Vizitatorii vor putea admira o primă expoziție de bază, care ilustrează perioadele istorice marcante, evenimente cheie și transformările prin care a trecut Palatul Principilor.

Între curatorii virtuali care îi vor întâmpina pe vizitatori se numără și Regina Isabella. Își va spune povestea, alături de o serie de personaje relevante pentru diversele epoci. Acestei prime părți a expoziției permanente îi vor urma în scurt timp alte două, care vor aduce în prim-plan și mai multe personaje principale: principi, principese, guvernatori și reprezentanți imperiali care au jucat un rol semnificativ în evoluția Transilvaniei.

Accesul în sectorul expozițional se va face prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. Biletul de intrare va fi eliberat gratuit pe perioada lunii februarie. Pentru o experiență cât mai relevantă în cadrul muzeului, vizitele vor beneficia de ghidaj de specialitate, transmit reprezentanții instituției. Acestea sunt programate din jumătate în jumătate de oră, începând cu ora 9.00. Ultima intrare în expoziție are loc la ora 16.30. Nu va fi permis accesul grupurilor mai mari de 15 persoane o dată.

Interiorul noului muzeu (foto: Primăria Alba Iulia)
Interiorul noului muzeu (foto: Primăria Alba Iulia)

Inaugurarea Muzeului palatul Principilor Transilvaniei va avea loc sâmbătă, 3 februarie, în prezența ministrului Culturii, Raluca Turcan.  Edificiul de secol XV a fost renovat parțial cu ajutorul unei finanțări de peste 20 de milioane de lei, o parte din fonduri europene, iar lucrările au durat aproximativ 5 ani. 

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...