mihai viteazul captura video jpg

Care era adevăratul nume al lui Mihai Viteazul și ce avere impresionantă avea domnitorul

Unul dintre cei mai mari voievozi pe care românii i-au avut a avut o viață cel puțin complicată. În materialul de mai jos, vă dezvăluim mai multe „picanterii” din viața celui care a fost primul domnitor care a unit Moldova, Țara Românească și Ardealul.

Mihai Viteazul (1558 – 1601), pe numele său real, Mihai Pătrașcu, a fost domnitor al Ţării Româneşti şi pentru o perioadă, în 1600, a trei din cele patru provincii din România actuală.

Dintotdeauna, pe lângă marele domnitor au existat multe mituri care au supraviețuit până astăzi. Pe de o parte se spune că domnitorul a fost de viță nobilă, fiul nelegitim al voievodului Pătrașcu cel Bun, iar pe de altă parte, unele cercetări arată că acesta ar fi fost fiul din flori al unei cârciumărese, cu o copilărie zbuciumată, nevoit să își câștige cu greu existența.

Cum arăta Mihai Viteazul

Cum il chema de fapt pe Mihai Viteazul jpg

Mihai Viteazul era considerat exotic / foto: arhivă

Potrivit istoricilor, Mihai ViteazuL era considerat în acele vremuri un personaj impunător și exotic, în ciuda calviţiei sale şi a capului ţuguiat, conform spuselor unor istorici.

Mulți artiști ai curții imperiale au fost impresionați de trăsăturile sale și i-au realizat multe portrete. O gravură contemporană a acestuia îl înfăţişa fără căciulă, fiindu-i descoperită chelia.

VIDEO Dezbatere „Historia”: Enigma lui Mihai Viteazul   Cum a unit Țările Române? jpeg

„Furios, lat în spate, înfăţişare şi statură de uriaş, ochi mari, fruntea netedă, păr cârlionţat, nas lung ascuţit, încruntat, cu barba măruntă, oacheş la faţă, bun de picior, straşnic vorbăreţ, iar în atacurile ce le dă cel dintâi se repede şi mai adânc în vălmăşag pătrunde. Nu se rade şi nici nu se sulemeneşte. Nu cunoaşte ce-i olanda, nici parfumurile, iasomie ori vraier, nu caută patul moale. Nici nu mănâncă numai fazan”, îl descria Lope de Vega, unul dintre cei mai importanţi scriitori istorici spanioli.

Nu se știe cine a fost mama lui

Există mai multe speculații despre originile lui Mihai Viteazul. Pe o parte, domnitorul ar fi fost fiul Teodorei Cantacuzino și s-ar trage din neam grecesc, dintr-o familie bizantină. În același timp, alte surse spun că aceasta era comerciantă de rachiu, originară din Târgul de Floci, iar tatăl lui Mihai era grec.

Cert este mama lui Mihai Viteazul s-a călugărit spre sfârşitul domniei fiului ei, luând numele de Teofana, şi a murit în anul 1605 sau 1606, fiind înmormântată în biserica mănăstirii Cozia.

Mihai Viteazul s-a ocupat cu vânzarea de vite şi giuvaieruri. A învățat limbile greacă şi turcă, ajungând să deţină o avere colosală. Cumpărase 44 de sate, în timp ce un boier obişnuit avea doar 8-9.

S-ar fi căsătorit din interes și a avut multe amante

Domnitorul s-a căsătorit la vârsta de 27 de ani cu doamna Stanca, descendenta unei mari familii de boieri. Acest mariaj i-a deschis tânărului Mihai drumul spre putere, fiind suspectat de o căsătorie din interes. Cei doi au avut doi copii împreună, o fata și un băiat.

mihai viteazul soţia principelui Sigismund Báthory al Translvaniei webp

Suspiciunile cumva s-au confirmat după ce Mihai Viteazul a înșelat-o pe Stanca cu surorile Zamfira şi Velica, fiicele lui Ivan Norocea.

Dacă despre, Zamfira istorisirile susţin că nu există informaţii certe cu privire la o legătură amoroasă, în privinţa Valicăi lucrurile sunt certe, pentru că au apărut de multe ori în public împreună.

El apare într-o pictură realizată la Praga de Frans Franken alături de Maria Christierna, Sigismund Bathory, principele Transilvaniei. Unii istorici spun că între cei doi ar fi fost o relație.