Palatul Dacia, renovat și consolidat. Aici va funcționa Pinacoteca București
Palatul Dacia din București va fi renovat și consolidat. Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în ședința de miercuri, 31 august 2022, indicatorii tehnico- economici pentru execuția lucrărilor de „consolidare, amenajări interioare, reparații fațade și refacere instalații Pinacoteca București”.
Valoarea totală a lucrărilor este de 49.671.265,13 lei fără TVA, iar durata de execuție este de 21 de luni calendaristice, dintre care 3 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuția lucrărilor de intervenție, informează un comunicat al Primăriei București.
Situată în str. Lipscani nr. 18-20, în zonă protejată, clădirea Pinacoteca Municipiului București este monument istoric, fiind cunoscută sub denumirea Palatul fostei Societăți de Asigurări Dacia.
Imobilul, realizat la sfârșitul secolului al XIX-lea (perioada 1884-1888) a fost afectat de cutremure, fiind obligatorie executarea lucrărilor de intervenție.
Se vor realiza, printre altele, lucrări de consolidare a fundațiilor, a structurii de rezistență, lucrări de reparații/consolidare ale grinzilor din oțel ale tuturor planșeelor, recompartimentări interioare, refacerea instalațiilor electrice, a finisajelor interioare și exterioare.
Primăria Capitalei menționează că în luna ianuarie a anului trecut, Ministerul Culturii a dat aviz favorabil referitor la ”consolidarea, amenajările interioare, reparații fațade și refacere instalații Pinacoteca București”.
În Palatul Dacia se vor regăsi capodoperele din colecția Pinacotecii Bucureștiului. Parte integrantă a Secției de Artă a Muzeului Municipiului București, Pinacoteca și-a sporit continuu patrimoniul, acesta fiind constituit astăzi din 2.543 lucrări de pictură românească și europeană, 402 lucrări de sculptură, 87 lucrări de artă decorativă și 2.425 lucrări de grafică.
Tot în ședința de miercuri, Consilierii Generali au aprobat transmiterea Muzeului Gheorghe Tattarescu din administrarea Muzeului Municipiului București în administrarea Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu risc Seismic pentru ca această instituție să poată demara procedurile în vederea execuției lucrărilor de consolidare seismică și renovare energetică.
Clădirea Muzeului Gheorghe Tattarescu este situată pe str. Domnița Anastasia nr. 7, Sector 5, a fost construită în anul 1855 și este înscrisă în lista monumentelor istorice.