Ostașii români căzuți pentru eliberarea Cehoslovaciei, comemorați în Cehia / FOTO
La 27 aprilie 2022, în semn de aleasă recunoștință pentru sacrificiul suprem al ostașilor români care au eliberat localitățile cehoslovace Bánov și Šumice, din regiune Moravia (în prezent în Cehia), în 1945, autoritățile locale au organizat ceremonii de comemorare emoționante, la care au participat numeroși localnici, reprezentanți ai asociației veteranilor de război din regiune, copii și tineri și invitați din localitățile învecinate, informează un comunicat al Ambasadei României în Republica Cehă.
Au fost depuse coroane de flori din partea autorităților locale, veteranilor și localnicilor, precum și a misiunii diplomatice românești la monumentele închinate eroilor români și la cel dedicat eroilor cehi.
Ambasada României în Republica Cehă a fost reprezentată de Valerică Bojian, ministru consilier, col. ing. Iulian Soare, atașat al apărării, militar și aero, și lt. col. Georgian Nedelcu, atașat al apărării adjunct, militar și aero. Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Cehe a fost reprezentat de profesorul Emil Voráček, specializat în istoria secolului XX.
În discursul rostit în cadrul ceremoniei de la monumentul dedicat militarilor români, primarul localității Banov, domnul Marek Mahdal, a menționat luptele date de ostașii români pentru eliberarea regiunii Moravia, inclusiv a localității Banov, de sub ocupația trupelor Germaniei naziste, precum și comportamentul civilizat, plin de omenie față de localnici al militarilor români.
În alocațiunea sa, diplomatul român a subliniat că prin sacrificiul lor suprem, militarii români nu numai că au adus libertate cetățenilor cehi, ci au și contribuit la prietenia care leagă astăzi popoarele român și ceh. Totodată, importanța apărării valorilor fundamentale precum pacea, libertatea și democrația este cu atât mai evidentă cu cât suntem martorii conflictului sângeros care răvășește în prezent teritoriul ucrainean.
Profesorul Emil Voráček a făcut, în alocuțiunea sa, o incursiune în istoria anilor 1930-1940, evidențiind alături de contribuția armatei române la eliberarea teritoriului cehoslovac, și alte momente de solidaritate din istoria comună româno-cehă.
O jerbă de flori a fost depusă și la monumentul recent renovat, prin grija veteranilor de război și a autorităților locale din mica localitate Šumice, primarul localității evocând ulterior luptele eroice duse de Armată Română împotriva ocupanților germani care construiseră în zonă puternice fortificații.
Pentru eliberarea localității Bánov și, în general, a zonei orașului Uherský Brod, trupele Armatei 4 Române în special Diviziile 6 Infanterie și 8 Cavalerie ale Corpului 2 Armată, au purtat lupte grele. Eliberarea localității Bánov, în aprilie 1945, a deschis calea către orașul Kroměříž, eliberat la 5 mai 1945. Pe parcursul luptelor purtate de unitățile Armatei Române, în zona localității și-au dat viața 27 de ostași români.
Comemorarea ostașilor români căzuți pentru eliberarea Cehoslovaciei (foto: Ambasada României în Republica Cehă)
Mai multe pentru tine...