Oraş antic descoperit în urma descifrării unor tăbliţe asiriene
Tăbliţele cuneiforme descoperite de către arheologi în Irak scot la iveală un secret neaşteptat: locul în care obiectele din lut au fost găsite se pare că este anticul oraş regal Mardaman. Acest important oraş din nordul Mesopotamiei apare în mai multe izvoare antice, dar cercetătorii nu ştiau cu exactitate unde se află.
Se pare că oraşul a existat în perioada 2200 – 1200 î.Hr., a fost capitala unei provincii şi a fost distrus sau cucerit de mai multe ori. Arheologii de la institutul Tübingen au găsit cele 92 de tăbliţe în vara anului 2017. Acestea datează din perioada de mijloc a Imperiului Asirian – aproximativ anul 1250 î.Hr. şi au reuşit să fie citite de către profesoara Dr Betina Faist de la Universitatea din Heidelberg, specialistă în asiriană.
Surprinzător pentru arheologi, profesoara a reuşit să descifreze din texte locul exact unde se afla oraşul antic Mardama. Acest lucru scoate la iveală o nouă provincie necunoscută a imperiului care ocupa părţi importante din nordul Mesopotamiei şi Siria, în sec. al XIII-lea î.Hr. De asemenea, pe tăbliţe era trecut şi numele guvernatorului Mardamei, Assurnasir, dar şi multe dintre sarcinile şi activităţile acestuia.