«Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului montan»
Muzeul Judeţean de Istorie Brașov a reușit să obţină prin Granturile SEE 2014-2021 din cadrul Programului RO-CULTURA finanţarea unuia dintre cele mai importante proiecte ale sale. Ţinta principală a proiectului este amenajarea expoziţiei permanente „Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului montan” în spaţiul expoziţional de la parterul clădirii Olimpia, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie Brașov (str. George Coșbuc nr. 2, Brașov).
Tematica principală a viitoarei expoziţii permanente e reprezentată de istoria sportului și turismului montan din zona Brașovului, de la perioada de pionierat până în prezent, cu patru subteme cronologice: Subtema Sportul în „La Belle Époque” cuprinde schiul și turismul montan sportiv strâns legat la începuturi de practicarea schiului, prezentând cele mai vechi imagini cu schiori transilvăneni, preluate după clișee din sticlă, echipamente de munte, rachete de zăpadă și schiuri; ciclismul, cu velociped și bicicletă de la 1900; gimnastică și tir, cu imagini de epocă de la reuniunile asociaţiilor locale, scrimă cu arme și măști.
Brașovul interbelic sportiv înseamnă în primul rând „capitala sporturilor de iarnă din România”, cu reprezentări, inclusiv în filme de epocă, și piese istorice din domeniul schiului, patinajului și hocheiului. Aici vor mai fi reprezentate fotbalul, călăria, atletismul. Subtema „Sportul popular” este împărţită în sporturile de echipă cu performanţe la Brașov (fotbal, handbal, volei, baschet și hochei) și sporturile individuale (lupte, tenis, atletism, ciclism, schi, patinaj, judo).
Pentru această secţiune, alături de piesele muzeale, vor fi puse în valoare imaginile filmate ce se află în arhiva TVR și vitrinele speciale dedicate celui mai important sportiv brașovean din perioada comunistă, Ion Ţiriac, a primului campion olimpic brașovean, luptătorul Constantin Pârvulescu, și a celui mai important fotbalist brașovean, Marius Lăcătuș.
Subtema „Brașovul Olimpic” este concentrată pe Festivalul Olimpic al Tineretului European – FOTE 2013, organizat la Brașov, Râșnov, Predeal și Fundata-Cheile Grădiștei, primul eveniment internaţional olimpic desfășurat în ţara noastră și cea mai mare competiţie sportivă de iarnă organizată până acum în România, și pe prezentarea celor mai recenţi sportivi brașoveni importanţi: campionul olimpic la sabie individual Mihai Covaliu, în prezent președintele Comitetului Olimpic Român, campionul mondial la spadă pe echipe Rareș Dumitrescu, și Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare de handbal din lume în 2010, 2015, 2016 și 2018, lansată la Rulmentul Brașov la începutul anilor 2000.
Tematica va avea un suport interactiv, cu ajutorul noilor tehnologii, cu elemente-surpriză realizate cu ajutorul senzorilor de mișcare pentru vizitatori și al aplicaţiilor tip „joc”.
Acest articol a fost publicat în revista Historia, nr. 217, disponibilă la toate punctele de distribuţie a presei în perioada 15 februarie - 14 martie 2020, dar şi în format digital pe paydemic.com.