Obsesia pentru nemurire a primului împărat al Chinei jpeg

Obsesia pentru nemurire a primului împărat al Chinei

📁 Istoria Chinei
🗓️ 26 decembrie 2017

Primul împărat al Chinei, Qin Shi Huangdi, a ordonat administrației sale să găsească și să îi aducă elixirul nemuririi, potrivit unor texte vechi de două milenii, descifrate recent de specialiștii chinezi.

Textele au fost descoperite în anul 2002, pe fundul unei fântâni din provincia Hunan, din centrul Chinei și au fost descifrate parțial până în prezent. Specialiștii chinezi au descifrat un decret care ordonă căutarea elixirului vieții veșnice în tot imperiul, dar şi unele dintre răspunsurile - mai degrabă stânjenitoare - ale autorităţilor locale, speriate că nu vor reuşi să îi ofere satisfacţie temutului monarh, notează Agerpres.

Autorităţile dintr-un sat denumit Duxiang au raportat că niciun elixir miraculos nu a fost încă găsit, lăsând să se înţeleagă că operaţiunile de căutare a acestuia vor continua, iar conducătorii dintr-o altă localitate, Langya, aflată în actuala provincie Shandong, din sudul Chinei, "vorbeau despre o iarbă ce trebuie culeasă de pe un munte sacru".

Textele au fost scrise pe o serie de lamele din lemn, legate la origine între ele cu sfoară. Această tehnică reprezenta suportul cel mai des folosit pentru scrierea din China înainte de apariţia hârtiei, la începutul primului mileniu din era noastră. În total, au fost descoperite 36.000 de lamele, conţinând peste 200.000 de caractere chinezeşti caligrafiate pe verticală, iar arheologii le studiază în continuare pentru a înţelege toate sensurile acelor texte.

Primul împărat al Chinei

Obsesia pentru nemurire a primului împărat al Chinei era cunoscută de istorici. Qin Shi Huangdi a ordonat construirea unui uriaş mausoleu subteran în Xian, în nordul ţării, umplut cu aproape 8.000 de soldaţi din teracotă, care aveau menirea de a-l proteja în viaţa de dincolo. Primul împărat al Chinei a murit în anul 210 î.Hr., însă moștenirea lui a dăinuit peste milenii.

În secolele V-III î.Hr., lumea chineză a fost sfâșiată de un conflict permanent, această perioadă fiind denumită sugestiv „epoca regatelor combatante”. În anul 246 î.Hr., tronul din Qin, cel mai vestic dintre cele șapte regate combatante, a fost ocupat de Zeng, un copil de numai 13 ani. După opt ani de așteptare, până când l-a îndepărtat pe ministrul de încredere al tatălui său și a preluat efectiv puterea, Zeng s-a lansat într-o campanie furibundă de cucerire, reușind să-și supună toți vecinii, prin sabie sau teroare. În anul 221 î.Hr., el a devenit singurul stăpân al Chinei şi și-a schimbat numele în Qin Shi Huangdi. El și-a luat titlul de împărat (huangdi), care va fi folosit de toți succesorii săi, timp de două milenii, și a creat un nou tip de stat, nemaiîntâlnit în istoria de aproape 1.500 de ani, de până atunci, a Chinei – un imperiu.

Colosala armată de teracotă, descoperită în 1974, în apropierea mormântului primului împărat, arată amploarea undei de șoc care a lovit China. Cucerirea lui Zeng s-a transformat într-o adevărată „revoluție culturală”, prima din istoria țării, punând bazele unei civilizații care a supraviețuit vicisitudinilor istorice mai bine de două milenii, până în februarie 1912, când Pu Yi, ultimul împărat Qing, a fost obligat să abdice.

Citește și:

Armata de teracota din China, mormantul cu peste 50.000 de relicve istorice

Primul împărat al Chinei: Secrete din mormânt