Oamenii preistorici au ajuns în America în urmă cu 130 000 de ani?  jpeg

Oamenii preistorici au ajuns în America în urmă cu 130.000 de ani?

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 28 aprilie 2017

Mai multe unelte primitive de piatră și fragmente de oase sparte de mastodont descoperite în California ar putea demonstra că oamenii preistorici au ajuns în America în urmă cu 130.000 de ani, mult mai devreme decât se credea până acum.

Geologul James Paces din cadrul U.S. Geological Survey a utilizat metode moderne de datare pentru a determina vechimea oaselor de mastodont găsite în zona San Diego, rezultând că acestea provin din urmă cu 131.000 de ani, plus sau minus circa 9.000 de ani, relatează Agerpres.

Oamenii de știință americani nu au identificat nicio rămășiță de schelet uman, însă ciocane de piatră și nicovale descoperite, precum și modul în care oasele de mastodont au fost sparte, într-o manieră deliberată, la scurt timp după moartea animalelor, i-au convins pe cercetători că sunt dovezi solide, deși conjuncturale, ale prezenței oamenilor în Lumea Nouă.

Potrivit specialiștilor, oamenii care au trăit în această regiune din California ar fi putut fi Homo Sapiens sau ar fi făcut parte dintr-o altă specie dispărută, precum omul de Neanderthal, despre care se știe că trăia în Siberia, sau omul de Denisova, despre care se cunosc foarte puține informații.

Specia noastră, Homo Sapiens, a apărut inițial în Africa, în urmă cu circa 200.000 de ani și s-a răspândit ulterior pe toate continentele, în afară de Antarctica. Momentul în care a ajuns în Lumea Nouă rămâne unul controversat. Informațiile genetice sugerează că acest lucru s-a petrecut în urmă cu circa 23.000 de ani, deși estimarea nu este susținută de dovezi arheologice. În prezent, se consideră că oamenii au ajuns în America în urmă cu 14.000 până la 15.000 de ani.

Arheologul Steven Holen, de la Centrul American pentru Cercetări Paleolitice din South Dakota,susține că oamenii s-ar fi putut deplasa din Siberia în Alaska pe un pod peste Marea Bering, în prezent dispărut, sau ar fi călătorit pe apă de-a lungul coastei asiatice și apoi în Alaska și pe coasta vestică a Americii de Nord, către California.

Descoperirea ar rescrie în mod radical ceea ce se știa până acum despre primii oameni care au ajuns în Lumea Nouă, însă alți cercetători se declară sceptici. Aceștia sugerează explicații alternative cu privire la rămășițele excavate începând din 1992 din zona în care urma să se amenajeze o autostradă și susțin că oasele ar fi fost sparte mai recent, de către echipamentele greoaie utilizate în construcții, și nu de oameni preistorici.