Oamenii făceau pâine cu 4.000 de ani înainte de inventarea agriculturii
Fragmente carbonizate dintr-o pâine coaptă în urmă cu 14.500 de ani într-un cuptor din piatră nord-estul Iordaniei demonstrează că oamenii făceau pâine cu mii de ani înainte de a inventarea agriculturii.
Descoperirea făcută publică luni demonstrează că populațiile de vânători-culegători din estul Mediteranei dețineau tehnica fabricării pâinii mult mai devreme decât se crezuse până acum, cu 4.000 de ani înainte de a cultiva plantele, relatează Agerpres.
Pâinea descoperită, cel mai probabil coaptă fără drojdie și asemănătoare unei lipii, era realizată din cereale sălbatice precum orzul, alacul (o specie de grâu cultivat din timpuri preistorice) sau ovăzul, precum și din tuberculi de la un strămoș al papirusului de apă, care au fost măcinate și transformate în făină.
Această tehnică a coacerii pâinii a fost dezvoltată de cultura Natufi, caracterizată printr-un stil de trai mai degrabă sedentar decât nomad, și a fost descoperită la situl arheologic din Deșertul Negru, Iordania.
Amaia Arranz-Otaegui, cercetător în arheobotanică la Universitatea din Copenhaga, pune că, până la această descoperire, originile pâinii au fost asociate cu primele societăți care se ocupau cu agricultura. Cea mai veche descoperire anterioară a existenței pâinii are 9.100 de ani și a fost realizată în Turcia.