O trist─â aniversare: Un an de la incendierea casei lui Vasile Alecsandri jpeg

O trist─â aniversare: Un an de la incendierea casei lui Vasile Alecsandri

├Än prima zi a anului trecut anun┼úam c─â locuin┼úa ├«n care s-a n─âscut poetul Vasile Alecsandri a luat foc de dou─â ori ├«n decurs de c├óteva ore. La momentul respectiv s-au lansat mai multe ipoteze:ba c─â focul a fost provocat de oamenii str─âzii care se ad─âposteau acolo (de parc─â ar fi normal ca ├«ntr-o cas─â ÔÇô monument istoric de categoria A, s─â fie folosit─â astfel), ba c─â ni┼čte tineri teribili┼čti au pus foc din ÔÇ×joac─âÔÇŁ sau chiar, c─â proprietarul, cet─â┼úeanul italian Mario Maggi ÔÇô cel care ┼či-a v├óndut locuin┼úa din gestiunea propriei firme f─âr─â ca cineva autorit─â┼úile s─â se sesizeze, ar fi pus pe cineva s─â incendieze deliberat casa aflat─â ├«n ruin─â pentru a putea folosi terenul.

Povestea tragică a casei în care s-a născut Vasile Alecsandri

Istoria acestui imobil ├«ncepe undeva ├«n a doua jum─âtate a secolului al XVIII-lea. Cunoa┼čtem faptul c─â poetul a mo┼čtenit casa de la p─ârintele s─âu, vornicul Vasile Alecsandri. De asemenea, poetul ┼či revolu┼úionarul Vasile Alecsandri a v─âzut pentru prima oar─â lumina zilei chiar ├«n aceast─â cas─â.

Locuin┼úa f─âcea parte dintr-un ansamblu mult mai mare aflat ├«n centru ora┼čului Bac─âu. P├ón─â la na┼úionalizare, casa a r─âmas ├«n patrimoniul familiei poetului. Ulterior o parte din ansamblu a fost demolat─â, ├«ns─â locuin┼úa a fost inclus─â pe lista monumentelor istorice ├«n 1980. Dup─â Revolu┼úie, c├ónd teoretic lucrurile ar fi trebuit s─â devin─â mai bune, casa a revenit doamnei Florica Urziceanu, descendent─â a poetului.

Aceasta, ├«n anul 2000, a v├óndut casa c─âtre o firm─â, Info-Terra, societate condus─â de cet─â┼úeanul italian Mario Maggi. Inten┼úiile cet─â┼úeanului italian erau s─â demoleze cl─âdirea ┼či s─â foloseasc─â terenul pentru alte construc┼úii, datorit─â faptului c─â se afl─â ├«n centrul ora┼čului, ├«ns─â clasarea construc┼úiei ca imobil de patrimoniu clasa A l-a ├«mpiedicat s─â fac─â acest lucru.

Ca ┼či ├«n alte cazuri, proprietarul ┼či-a propus s─â aduc─â locuin┼úa la stadiul ├«n care nu s-ar mai putea face nimic pentru ea. Miz├ónd pe neimplicarea autorit─â┼úilor:Prim─ârie, Consiliul Jude┼úean sau Direc┼úia Jude┼úen─â pentru Cultur─â, Culte ┼či Patrimoniu Cultural Na┼úional Bac─âu (DJCCPCN);administratorul firmei a continuat s─â nu fac─â nimic. ├Än plus, a cerut o sum─â fabuloas─â pe care ┼čtia c─â nimeni nu o va pl─âti.

├Äntr-un interviu acordat ziarului Adev─ârul ├«n 2010, conf. univ. Ioan D─ânil─â, de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bac─âu, spunea c─â preten┼úiile cet─â┼úeanului italian din 2007 erau de "un milion de euro. Dup─â c├ótva timp a sc─âzut pre╚Ťul. Acum vrea doar un sfert din aceast─â sum─â pentru c─â i se pare o pacoste. Nu o poate restaura a╚Öa cum vrea el pentru c─â se afl─â pe lista monumentelor istorice. C├ónd a cump─ârat-o nu ╚Ötia acest lucru".

Totu┼či nimeni nu este dispus s─â ├«i ofere suma cerut─â. Interesant este faptul c─â primarul ora┼čului Bac─âu, Romeo Stavarache, ┼či-a luat angajamentul chiar ├«n 2007 s─â aduc─â imobilul ├«n care s-a n─âscut poetul Vasile Alecsandri ├«n proprietatea public─â a urbei. Mai mult chiar, prin hot─âr├órea de Guvern H.G. 1424/ 2007, Consiliu Local a primit suma de 82.000 RON pentru documenta┼úia renov─ârii cl─âdirilor istorice ┼či de patrimoniu, dar autorit─â┼úile locale nu au realizat documenta┼úia cu pricina, care includea ┼či acest imobil.

Click pe imagini pentru a vedea cât de degradată este casa în care s-a născut marele poet Vasile Alecsandri

image

├Än prim─âvara lui 2010 discu┼úiile reapar ├«n momentul ├«n care se decide achizi┼úionarea de c─âtre Prim─ârie a unui fost depozit de cereale contra sumei de 450.000 de euro. La acel moment administratorul firmei Info-Terra era dispus s─â v├ónd─â casa, probabil ┼či din cauza crizei, contra sumei de 250.000 de euro. "E un pre╚Ť corect. Suntem dispu╚Öi s─â-l pl─âtim. Merita!", afirma atunci, Roxana Mironescu, viceprimarul municipiului Bac─âu. ├Än schimb, acela╚Öi viceprimar considera c─â cei 250.000 de euro ceru╚Ťi pentru casa lui Alecsandri reprezint─â o sum─â mult prea mare pentru bugetul local. "Nu avem bani. Este un buget restric╚Ťionat anul acesta ╚Öi probabil c─â a╚Öa va fi ╚Öi la anul. Nu ne ajunge s─â acoperim nici m─âcar nevoile primare. Avem mari restric╚Ťii financiare", a afirmat Mironescu.

├Än articolul publicat la finele lui septembrie am reu┼čit s─â lu─âm leg─âtura ┼či cu directorul Direc┼úiei de Cultura ┼či Patrimoniu Bac─âu, domnul Petre Cimpoe┼ču, pe care l-am ├«ntrebat printre altele ┼či de pre┼úul acestei cl─âdiri. ÔÇ×Nu ┼čtiu exact. S-au vehiculat sume ├«n jur de 700.000 de euro, dar nu-mi vine s─â cred. Eu cred c─â ei o dau ┼či cu 300.000 de euro, dar nu exist─â, p├ón─â una, alta, m─â rog, voin┼ú─â. Pentru c─â acea cas─â este ├«ntr-o zon─â central─â ┼či are ┼či teren ├«n jur, m─â rog, din punct de vedere imobiliar. Povestea care v-o spun eu era din 2008, c├ónd pre┼úurile imobilelor erau la apogeu. Acum probabil c─â ar mai fi sc─âzut. Prim─âria mai are ┼či posibilitate de expropiere din motive de utilitate public─â, " ne-a declarat domnia sa.

Am dorit s─â st─âm de vorb─â atunci cu domnul director ┼či pentru c─â domnia sa, ├«n momentul ├«n care imobilul a trecut din patrimoniul firmei Inter Terra ├«n posesia administratorului acesteia, cet─â┼úenului italian Mario Maggi, a declarat c─â situa┼úia cl─âdirii "s-ar rezolva mai u┼čor printr-un seism". Totu┼či este printre pu┼úinii care a ├«ntreprins ceva: ÔÇ×Ceea ce a ┼úinut de noi am f─âcut. Am dat o amend─â proprietarului, undeva ├«ntre 8.000 ┼či 10.000 de RON. Aceast─â amend─â nu a fost achitat─â, ci a fost constestat─â ├«n instan┼ú─â. Dup─â ce a pierdut procesul proprietarul a f─âcut recurs, iar ├«n prezent se judec─â recursul. Acolo ├«n prim─â instan┼ú─â trebuie cump─ârat imobilul. Dup─â aceea, av├ónd ├«n vedere c─â Prim─âria este eligibil─â la fonduri europene, s─â ├«nceap─â restaurarea. Primarul de aici, din Bac─âu, a promis prin 2008 c─â va face chestia asta. Exist─â chiar o hot─âr├óre de Consiliu Local care-l mandateaz─â s─â ├«nceap─â negocierile s─â cumpere, dup─â care a renun┼úat, n-am mai cump─ârat, a motivat c─â patronul italian care are casa a cerut prea mult ┼či a r─âmas a┼ča."

Incendiul:o acţiune menită să redeschidă negocierile

Astfel, p├ón─â la incendiul din 2011 lucrurile s-au blocat definitiv. ├Än dorin┼úa de a sc─âpa probabil basma curat─â din proces, cet─â┼úeanul italian a decis s─â v├ónd─â locuin┼úa. A┼čadar, dup─â declara┼úiile din 2010 ale viceprimarului Roxana Mironescu, cum c─â Prim─âria nu are fonduri ┼či nici interes pentru achizi┼úia casei ├«n care lui Vasile Alecsandri, ├«n iunie 2010, imobilul ├«┼či schimb─â proprietarul:patronul italian al firmei devine proprietarul imobilului. Cu alte cuvinte, Mario Maggi ┼či-a v├óndut sie┼či casa nerespect├ónd dreptul de preem┼úiune pe care statul ├«l are prin autorit─â┼úile care ├«l reprezint─â ├«n teritoriul. ├Än plus, nu exista nicio hot─âr├óre de Consiliul Local sau Jude┼úean cu privire la inten┼úia de a achizi┼úiona acest imobil la acea dat─â, contrar tuturor declara┼úiilor f─âcute ├«n pres─â. Ca s─â nu pl─âteasc─â taxe notariale prea mari, cet─â┼úeanul italian ┼či-a v├óndut casa pe care o avea ├«n administra┼úie contra sumei de doar 50.000 de euro.

Totu┼či la finele anului 2010 situa┼úia se prezenta astfel:cet─â┼úeanul italian era proprietar al unei cl─âdiri de patrimoniu, f─âr─â a avea vreo dorin┼ú─â s─â investeasc─â vreun ban ├«n refacerea ei, cu niciun cump─ârator interesat ┼či cu o ÔÇ×├«nc─âp─â┼ú─ânare" a imobilul s─â se pr─âbu┼čeasc─â. Incendiul, indiferent de modul ├«n care a ap─ârut, a fost o a doua ┼čans─â nu doar pentru imobil, dar ┼či pentru proprietar s─â redeschid─â negocierile cu autorit─â┼úile.

Aceast─â oportunitate s-a ├«nchis rapid, cel pu┼úin ├«n cazul Prim─âriei. ├Än ┼čedin┼úa de Consiliul Local de la ├«nceputul lunii februarie 2011, au refuzat s─â aprobe achizi┼úionarea imobilului contra sumei de 250.000 de euro. Motiva┼úia sa a st├órnit indignare ├«ntre oamenii de cultur─â din Bac─âu. ÔÇ×Casa nu mai poate fi consolidat─â din cauza st─ârii de degradare. Practic, trebuie construit─â din temelii alta nou─â. Nu pot da 250.000 de euro pe un imobil pe care urmeaz─â s─â-l d─âr├óm a doua zi". Primarul a propus fie cump─ârarea p─âm├óntului de sub locuin┼ú─â, fie realizarea unui schimb de terenuri cu proprietarul. Ambele variante duc ├«ns─â spre acela┼či deznod─âm├ónt:ridicarea din temelii a unei alte case identice ca arhitectur─â ┼či stil cu cea actual─â.

ÔÇ×Exist─â o diferen┼ú─â ├«ntre restaurare ┼či reconstruire. Restaurarea se poate face de la temelie, dar se folosesc ┼či materiale de la vechiul imobil, iar la reconstruc┼úie se folosesc doar materiale noi. Fiind cl─âdire de patrimoniu, trebuie restaurat─â ┼či nu reconstruit─â", sus┼úinea cu acel prilej Ioan D─ânil─â, pre┼čedintele executiv al Asocia┼úiei Culturale ÔÇ×Vasile Alecsandri". Acesta a mai precizat c─â, indiferent de ce solu┼úie va adopta ├«n final Prim─âria, banii pentru restaurare vor fi asigura┼úi de c─âtre alte institu┼úii din ┼úar─â. ÔÇ×Sunt bani de restaurare. Vor veni finan┼ú─âri de la Ministerul Culturii, de la Universitatea ┬źV. Alecsandri┬╗ ┼či de la sponsori", a ad─âugat Ioan D─ânil─â.

De la Prefectur─â ┼či Minister, doar promisiuni

Tot ├«n februarie 2011, Asocia┼úia Cultural─â ÔÇ×Vasile Alecsandri" a trimis prin intermediul Prefecturii Bac─âu o notificare proprietarului italian prin care ├«l anun┼úau c─â nu a respectat legea privind protejarea monumentelor istorice. ÔÇ×├Än acest caz el va pierde cl─âdirea, iar statul rom├ón trebuie s─â-i ofere pe ea un pre┼ú stabilit de o comisie de expertiz─â agreat─â de Ministerul Culturii. Varianta aceasta este mai costisitoare financiar dec├ót un schimb de terenuri", explica atunci profesorul Ioan D─ânil─â. Tot ├«n februarie se clama faptul c─â "italianul va fi expropriat ╚Öi va pierde dreptul asupra casei ╚Öi a terenului situat la 100 de metri de imobil pentru c─â nu s-a ocupat de conservarea ╚Öi ├«ngrijirea monumentului. Vestea bun─â este c─â Prim─âria este decis─â s─â-i ofere la schimb un teren ├«n alt─â zon─â a ora╚Öului", a mai spus Ioan D─ânil─â, care estima c─â imobilul ├«n care s-a n─âscut poetul Vasile Alecsandri va intra ├«ntr-un proces de restaurare cel mai devreme ├«n aceast─â var─â.

Directorul Direc┼úiei de Cultur─â ┼či Patrimoniu arat─â c─âtre "autorit─â┼úile"mai bogate: "Fie Prim─âria, fie Consiliul Jude┼úean, adic─â oamenii care au bani sau cineva care are bani ┼či care vrea s─â fac─â ceva. Solu┼úia pe care noi am propus-o a fost asta ca acea cas─â s─â fie reintrodus─â ├«n circuitul public, s─â fie r─âscump─ârat─â de la proprietari, care au cump─ârat-o pe nimica toat─â, cu vreo 70.000 sau 700.000 de milioane (vechi-n.n.) sau a┼ča ceva, oricum cu o sum─â modest─â, ┼či putea fi r─âscump─ârat─â, fie de administra┼úia jude┼úului, fie de administra┼úia local─â ┼či transformat─â ├«ntr-un centru cultural. Sigur nu po┼úi s-o faci ├«ntr-un an, po┼úi s-o faci ├«n zece ani sau ├«n cincisprezece ani, important este s─â ├«ncepi s─â lucrezi mai ├«nt├ói la acoperi┼č, la structura de rezisten┼ú─â ┼či ├«ncet, ├«ncet. Legea asta de care v─â ziceam, 422, prevede inclusiv obliga┼úia Consiliilor Locale de a aloca din buget o anumit─â sum─â pentru restaurarea monumentelor istorice, sau pentru repara┼úii, pentru c─â nu e singura care ar fi ├«n patrimoniul Prim─âriei. Dar dac─â nu au vrut, n-ai ce s─â le faci ┼či ├«n scurt timp, probabil, c─â va intra ├«n colaps total, adic─â ea este deja ├«ntr-un grad foarte avansat de degradare, abia mai st─â, la cel mai cutremur se duce jos.

De la momentul apari┼úiei articolului nostru pe Adevarul.ro ┼či Historia.ro, subiect preluat ┼či de alte canale de ┼čtiri ┼či care a f─âcut ceva rumoare la finele lui septembrie, p├ón─â la trista aniversare a unui an de la incendiu nu s-a ├«nt├ómplat nimic. Aproape c─â nici nu mai a┼čteptam mare lucru. Nici m─âcar modul ├«n care s-a petrecut incendierea nu ne este cunoscut.

Un incendiu misterios

Declara┼úia purt─âtorului de cuv├ónt al ISUJ Bac─âu, din data de 1 ianuarie 2011, prezint─â doar ac┼úiunea pompierilor ┼či indic─â o cauz─â f─âr─â o prea mare miz─â:"Prima dat─â am fost sesiza╚Ťi pentru ni╚Öte de╚Öeuri, iar al doilea telefon s-a primit pe la ora 16.00 ╚Öi s-a anun╚Ťat un incendiu care cuprinsese interiorul casei. C├ónd au ajuns militarii la fa╚Ťa locului au g─âsit o camer─â cuprins─â de foc. Mai multe bunuri, respectiv o saltea, o mas─â ╚Öi un fotoliu, care apar╚Ťineau cel mai probabil boschetarilor ce se ad─âposteau acolo, au fost f─âcute scrum. Pompierii au decopertat ╚Öi tavanul pentru a stinge toate focarele. Cauza probabil─â este focul deschis folosit ├«n spa╚Ťii ├«nchise ╚Öi credem c─â au fost oameni f─âr─â ad─âpost", a mai spus Andrei Grecu.

Exist─â ┼či o alt─â declara┼úie pu┼úin diferit─â de spusele purat─âtorului de cuv├ónt ale ISUJ Bac─âu. Ambele incendii au fost sesizate de o b─âc─âuanc─â care locuie╚Öte ├«n apropiere ╚Öi care a v─âzut ni╚Öte tineri care ie╚Öeau din cl─âdire. "Era un grup mai mare de adolescen╚Ťi care au stat, au fumat ╚Öi la un moment dat au plecat. Doi s-au ├«ntors p├ón─â la geam ╚Öi c├ónd au v─âzut c─â ie╚Öea flac─âra au plecat. Atunci am anun╚Ťat din nou pompierii", a declarat, la acea vreme, Dorina L─âpu╚Öneanu, martor.

Dincolo de ├«nt├ómplare singurul care ar fi avut vreun motiv ca s─â d─âr├óme casa era proprietarul. El ar fi avut cel mai mult de c├ó┼čtigat, ├«ns─â nu exist─â dovezi concrete care s─â-l lege pe acesta de imobil. Totu┼či faptul c─â de dou─â ori ├«n c├óteva ore locuin┼úa s-a aprins ridic─â un semn de ├«ntrebare:de ce?

├Än ceea ce prive┼čte viitorul sumbru casei ├«n care s-a n─âscut Vasile Alecsandri, este prevestit de r─âspunsul directorului Petru Cimpoe┼ču la ├«ntrebarea noastr─â "nu e p─âcat de o cas─â de dou─â sute de ani a unui dintre cei mai mari poe┼úi ai no┼čtri s─â a┼čtepte s─â fie d─âr├ómat─â?"

"P─âi sigur c─â este p─âcat, dar dac─â asta este atitudinea comunit─â┼úii fa┼ú─â de trecutul ei, ce po┼úi s─â-i faci? Comunitatea a ales un primar ┼či un consiliu local care o reprezint─â, iar acest primar ┼či acest consiliu local nu este interesat de istorie, de 200 de ani, de Alecsandri ┼či de ce mai vre┼úi dumneavoastr─â. Din p─âcate, ├«n momentul acesta s-ar mai putea salva ceva, dar nu exist─â voin┼ú─â."