image

O tragedie românească a Războiului Rece. Între multe altele

📁 Comunismul in România
🗓️ 19 decembrie 2023

Deși a intrat în istorie sub această denumire, Războiul Rece nu a fost deloc rece. Înfruntarea a fost lungă, aproape o jumătate de secol, brutală și necruţătoare.

Victimele s-au numărat cu milioanele, pentru că, „rece“ fiind, a însemnat numeroase războaie clasice, cu armate, bombardamente și pierderi de vieţi omenești, în Coreea, în Vietnam, în Africa, la fel ca în războaiele mondiale. Loviturile de stat, revoluţiile, războaiele civile, atentatele teroriste au întregit tabloul, marea confruntare dintre totalitarism şi lumea liberă alimentând toate conflictele posibile pe scena mondială.

Lupta serviciilor secrete a fost ochiul uraganului, spionajul și contraspionajul devenind armele esenţiale într-o lume care alunecase pe panta paranoiei.

Ocupată de sovietici, ca întreaga Europă Centrală şi de Est, România era izolată și stăpânită cu mână de fier. Decizia serviciilor occidentale, mai precis a celor americane și franceze, de a trimite misiuni parașutate în România pentru a culege informaţii de la faţa locului s-a dovedit un eșec de proporţii.

Parașutiștii nu au avut nicio șansă într-o Românie care nu mai semăna deloc cu ceea ce fusese la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial. Vânaţi imediat după aterizare, au fost capturaţi repede, uciși pe loc sau executaţi de autorităţile comuniste în urma unor procese propagandistice. Unii au fost forţaţi să devină agenţi ai Securităţii şi să spioneze pentru noii lor stăpâni.

Fiii Patriei constituie una dintre primele celule de parașutiști trimise în România. Din grupa de trei, doar unul a supravieţuit, în mod miraculos, reușind să se întoarcă în Occident.

Coordonatorul misiunii din partea română a fost Neagu Djuvara, carismaticul diplomat și istoric, o personalitate a exilului, devenit o celebritate în România postcomunistă.

Eșecul misiunii şi şocul pierderii agenţilor l-au determinat pe Neagu Djuvara să renunţe la meseria de spion. În memoriile sale, el neagă ipoteza că Securitatea avea informaţii despre misiunile parașutate încă dinainte de efectuarea lansărilor, datorită spionilor infiltraţi sub diverse acoperiri în structurile anticomuniste românești din străinătate sau datorită agenţilor dubli care spionau pentru URSS.

Războiul Rece este încă învăluit în multe secrete și mulţi au dubii că s-ar fi încheiat vreodată.

Articolul a fost publicat în numărul 263 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 decembrie - 14 ianuarie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum

FOTO: Getty Images