O secțiune din Domus Aurea, Casa de Aur a împăratului Nero, deschisă pentru public / VIDEO
O secțiune din vasta Domus Aurea, Casa de Aur a împăratului roman Nero, a fost redeschisă pentru public, după ample lucrări de restaurare și reparații menite să protejeze situl vechi de aproape 2.000 de ani de daunele provocate de apă.
Persoanele care vor vizita palatul lui Nero vor intra pe o nouă intrare, situată pe latura vestică, ce duce într-o sală largă cunoscută sub numele de „Porticul neronian” și apoi către încăperile ce păstrează încă urme ale frescelor, mozaicurilor și marmurelor colorate originale, informează Agerpres.
Această reședință spectaculoasă a fost construită în anul 64, după ce un mare incendiu a distrus cea mai mare parte a Romei de atunci, incendiu pentru care mulți de la vremea aceea l-au învinuit pe Nero.
Domus Aurea a fost numit după frunza de aur care acoperea unii dintre pereții săi. Palatul făcea parte dintr-un complex ce includea un lac artificial - aflat pe locul unde este situat acum Colosseumul - și o statuie de 36,6 metri a împăratului Nero.
Succesorii lui Nero au dorit să şteargă nu numai imaginea împăratului, ci şi orice lucru legat de existenţa acestuia, inclusiv Domus Aurea. Nu după mult timp, Vespasian a secat lacul şi a început construirea Colosseumului.
Noua construcţie îşi avea numele de la gigantica statuie de bronz a lui Nero, care la rândul ei a fost denumită astfel fiind comparată cu Colosul din Rhodos, una dintre cele şapte minuni ale lumii antice.
În încercarea asiduă de a face uitată domnia lui Nero, Vespasian a pus statuii o coroană şi a dedicat-o zeului soarelui, Sol. În jurul anului 128, împăratul Hadrian a mutat statuia în partea de nord vest a oraşului, care era cunoscută ca Amfiteatrul Flavian.
Casa de Aur a fost golită de majoritatea decoraţiunilor preţioase, şi spaţiul gol al camerelor a fost umplut cu pământ, obţinându-se astfel un nou nivel pe care au fost construite masivele băi publice ale împăraţilor Titus şi Traian.
Aflate sub un parc de lângă Colosseum, ruinele s-au păstrat deoarece au fost acoperite și umplute cu moloz pentru a servi drept fundație a băilor construite mai târziu de împăratul Traian.
Domus Aurea a fost redescoperită în secolul al XV-lea, iar pictorii renascentiști, printre care Rafael și Michelangelo, au studiat frescele coborând pe frânghii prin găuri făcute în tavan, vizibile și în ziua de azi.
Foto sus: Domus Aurea (© Flikr / Andy Montgomery)
Mai multe pentru tine...