O piață veche de peste 2.000 de ani, descoperită în apropierea Templului din Ierusalim
O masă cântar din secolul I î.Hr., descoperită recent la Ierusalim, oferă indicii că aici ar fi putut exista în urmă cu peste 2000 de ani o piață din care se aprovizionau pelerinii în drumul lor spre al Doilea Templu.
Pe lângă masa folosită pentru cântărirea vinului sau a uleiului, săpăturile efectuate în Parcul Arheologic din Cetatea lui David, din Ierusalimul de Est, au condus la descoperirea a zeci de greutăți pentru cântar din piatră, informează un comunicat al Autorității pentru Antichități din Israel (IAA).
Aceste descoperiri întăresc ipoteza că aici s-ar fi aflat piața principală a Ierusalimului în perioada celui de-al Doilea Templu. În această zonă se găsea așa-numita „Cale a Pelerinilor” care pornea de la Bazinul din Siloam și mergea până la Muntele Templului, unde în prezent se află Esplanada Moscheilor și Sanctuarul Islamului.
Arheologul Ari Levi, care a a coordonat săpăturile, precizează că „marea cantitate a greutăților din piatră de diferite mărimi” și masa cântar atestă existența acestei piețe organizate în Ierusalim.
Foto sus: Ari Levi, Israel Antiquities Authority