image

O nouă specie de dinozaur, descoperită în Spania - cum arăta

📁 Preistorie
🗓️ 10 octombrie 2024

Un nou studiu condus de paleontologul portughez Pedro Mocho, de la Instituto Dom Luiz al Facultății de Științe a Universității din Lisabona (CIÊNCIAS), a fost publicat în revista Communications Biology, care anunță o nouă specie de dinozaur sauropod care a trăit în Cuenca, Spania, acum 75 de milioane de ani: Qunkasaura pintiquiniestra.

Cele peste 12 000 de fosile colectate începând din 2007 în timpul lucrărilor de instalare a șinelor trenului de mare viteză (AVE) Madrid-Levante au dezvăluit acest zăcământ, dând naștere uneia dintre cele mai relevante colecții de vertebrate fosile din Cretacicul superior din Europa.

Colecția a fost studiată în mod continuu datorită proiectelor naționale și Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha, ceea ce a făcut posibilă creșterea semnificativă a înțelegerii ecosistemelor din sud-vestul Europei în timpul Cretacicului Superior și, de asemenea, identificarea mai multor specii noi pentru știință.

Noua specie de dinozaur sauropod a trăit acum 75 de milioane

„Studiul acestui specimen ne-a permis să identificăm pentru prima dată prezența a două linii distincte de saltasauroizi în aceeași localitate fosilă. Unul dintre aceste grupuri, denumit Lirainosaurinae, este relativ cunoscut în regiunea iberică și este caracterizat de specii de dimensiuni mici și medii, care au evoluat într-un ecosistem insular”, explică Pedro Mocho, paleontolog la CIÊNCIAS.

Low Res Qunka Fig1b Restarura jpg

„Cu alte cuvinte, Europa a fost un arhipelag imens format din mai multe insule în timpul Cretacicului târziu. Cu toate acestea, Qunkasaura aparține unui alt grup de sauropode, reprezentat în Peninsula Iberică de specii de dimensiuni medii-granzi acum 73 de milioane de ani. Acest lucru ne sugerează că acest neam a ajuns în Peninsula Iberică mult mai târziu decât alte grupuri de dinozauri”.

Una dintre cele mai relevante caracteristici ale fosilelor din Lo Hueco este abundența de schelete parțiale mari de dinozauri sauropode, care sunt rare în restul Europei.

image

Qunkasaura pintiquiniestra se remarcă prin faptul că este unul dintre cele mai complete schelete de sauropod găsite în Europa, incluzând vertebre cervicale, dorsale și caudale, o parte din centura pelviană și elemente ale membrelor.

Unul dintre cele mai complete schelete de sauropod găsite în Europa

Morfologia lor unică, în special a vertebrelor caudale, oferă noi perspective asupra dinozaurilor nonaviați din Peninsula Iberică, un grup istoric puțin înțeles.

Studiul, publicat acum în revista Communications Biology, identifică Qunkasaura drept un reprezentant al saltasauridelor opisthocoelicaudine, un grup prezent în emisfera nordică (Laurasia).

image

Pe de altă parte, majoritatea sauropodelor din Cretacicul târziu din sud-vestul Europei, inclusiv Lohuecotitan pandafilandi, descris anterior din Lo Hueco, aparțin grupului Lirainosaurinae, un grup de sauropode aparent exclusiv pentru continentul european.

Acest studiu sugerează că Lo Hueco este singurul loc unde coexistența ambelor grupuri este cunoscută și propune un nou grup de titanosauri numit Lohuecosauria, care include reprezentanți ai ambelor linii. Este posibil ca Lohuecosaurii să fi provenit de pe continentele sudice (Gondwana) înainte de a se dispersa la nivel global, scrie EurekAlert.