O inscrip╚Ťie etrusc─â ofer─â noi informa╚Ťii despre cea mai misterioas─â civiliza╚Ťie antic─â jpeg

O inscrip╚Ťie etrusc─â ofer─â noi informa╚Ťii despre cea mai misterioas─â civiliza╚Ťie antic─â

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

Arheologii au scos la iveal─â o lespede antic─â inscrip╚Ťionat─â cu ceea ce pare a fi un text scris ├«n misterioasa limb─â etrusc─â, anun╚Ť─â Discovery News. Descoperirea promite s─â ├«mbog─â╚Ťeasc─â pu╚Ťinele cuno╚Ötin╚Ťe pe care le avem despre una dintre cele mai fascinante ╚Öi misterioase civiliza╚Ťii ale lumii antice.

C├ónt─ârind aproape 250 de kilograme, lespedea a fost descoperit─â la Poggio Colla, la nici 40 de kilometri de Floren╚Ťa, ├«n Valea Mugello. Ea a fost ├«ngropat─â acum mai bine de 2500 de ani ├«n funda╚Ťia unui templu monumental din cadrul sitului arheologic etrusc. 

Potrivit arheologului Gregory Warden, principalul cercet─âtor din cadrul proiectului arheologic din Valea Mugello ╚Öi cel care a f─âcut descoperirea, lespedea dateaz─â din secolul VI ├«.e.n. ╚Öi se pot descifra pe ea cel pu╚Ťin 70 de litere ╚Öi semne de punctua╚Ťie. ÔÇ×M─âcar de-am putea descifra textul...ÔÇŁ, a declarat Warden, profesor la universitate din Dallas. Acesta a declarat c─â Rex Wallace, un cunoscut expert ├«n limba etrusc─â, va studia textul ╚Öi c─â vor trece c├óteva luni p├ón─â c├ónd speciali╚Ötii vor putea da declara╚Ťii certe cu privire la textul de pe lespede. 

ÔÇ×├Än acest moment abia am terminat cur─â╚Ťarea lespezii ╚Öi profesorul Wallace lucreaz─â dup─â fotografii. El se va ├«ntoarce ├«n Italia ├«n iunie pentru a continua muncaÔÇŁ, a mai declarat Warden. 

Consideret─â una dintre cele mai religioase culturi ale lumii antice, civiliza╚Ťia etrusc─â a l─âsat posterit─â╚Ťii arta produc╚Ťiei de vin ÔÇô preluat─â de francezi, tehnici de construc╚Ťie a drumurilor ÔÇô preluate de romani, dar ╚Öi arta scrierii, ajuns─â astfel ├«n Europa dinspre lumea oriental─â.

Civiliza╚Ťia etrusc─â a ├«nflorit ├«n jurul anului 900 ├«.e.n. ╚Öi a dominat peninsula italic─â timp de cinci secole. Cunoscu╚Ťi pentru arta lor, pentru tehnicile agricole, dar ╚Öi pentru comer╚Ť ╚Öi o metalurgie avansat─â, etruscii au dec─âzut ├«ncep├ónd cu secolul V ├«.e.n. ├«n timpul dezvolt─ârii civiliza╚Ťiei romane, sf├ór╚Öind prin a fi absorbi╚Ťi ├«n imperiul roman p├ón─â ├«n secolele III-I ├«.e.n. 

etruscan civilization map png png

Pentru c─â limba etrusc─â (o limb─â non-indoeuropean─â) nu este ├«nrudit─â cu nicio alt─â limb─â modern─â ╚Öi a disp─ârut aproape complet, civiliza╚Ťia etrusc─â ÔÇô care n-a l─âsat ├«n urm─â documente scrise ÔÇô este considerat─â una dintre marile enigme ale antichit─â╚Ťii. Informa╚Ťiile pe care le avem ast─âzi despre etrusci provin ├«n principal din analiza cimitirelor lor. Inscrip╚Ťiile funerare scurte ╚Öi mormintele bogat decorate au l─âsat ├«ns─â indicii cu ajutorul c─ârora speciali╚Ötii au reconstruit istoria acestei culturi antice.

De aceea, ÔÇ×orice text, ├«n special unul lung, este un adaos captivant la cuno╚Ötin╚Ťele noastreÔÇŁ, a declarat Ingrid Edlund-Berry, specialist─â ├«n istoria civiliza╚Ťiei etrusce.

ÔÇ×Inscrip╚Ťiile mai lungi de c├óteva cuvinte, pe materiale permanente, sunt rare pentru etrusci, care aveau tendin╚Ťa s─â foloseasc─â mijloace perisabile precum p├ónzele de in sau tabletele de cear─âÔÇŁ, a explicat John MacIntosh Turfa, de la muzeul Universit─â╚Ťii din Pennsylvania.