O îmbrăţişare de 6000 de ani
Arheologii au deshumat, dintr-o peşteră din Grecia, scheletele unui cuplu din perioada neolitică. De 6000 de ani, cei doi au stat îmbrăţişaţi fără ca cineva să îi deranjeze.
Rămăşiţele preistorice au fost găsite în Alepotrypa, una dintre peşterile Diros din sudul Greciei, într-o postură de fetus. Mormântul mai conţinea şi vârfuri de săgeţi rupte.
Deşi mormântul a fost descoperit în 2014 de către o echipă de arheologi şi speologi, conduşi de George Papathanassopoulos, Ministerul grec de Cultură a anunţat rezultatele testelor ADN şi cu radiocarbon, joi, 13 februarie.
Conform rezultatelor, cei doi ar fi trăit în jurul anului 3800 î. Hr., iar testele ADN au confirmat că scheletele aparţin unui bărbat şi unei femei.
„Înmormântările duble în îmbrăţişare sunt foarte rare”, a declarat ministerul grec. „Scheletele din Diros reprezintă una dintre cele mai vechi, dacă nu chiar cea mai veche, descoperiri[de acest tip] de până acum”, a adăugat.
Peştera Alepotrypa a fost descoperită în 1958. A fost folosită în perioada 6000-3200 î. Hr. şi a funcţionat deopotrivă ca adăpost şi ca cimitir.
În jurul anului 3200 î. Hr. intrarea s-a prăbuşit din cauza unui cutremur de pământ puternic, îngropându-i pe locuitorii peşterii de vii.
Săpăturile din ultimii ani au descoperit rămăşiţe de adulţi, copii şi chiar embrioni.
Arheologii au descoperit şi o criptă lată de 4 metri, pavată cu pietricele organizate într-un model unic. Mormântul conţinea zeci de schelete, dar şi obiecte de ceramică, mărgele şi un pumnal.