O fosilă „ciudată" dezvăluie noi secrete despre istoria omenirii
Ultimele cercetări realizate pe un set unic de oseminte găsite în Africa de Sud au acos la iveală faptul că osemintele i-au aparţinut unei creaturi cu braţe lungi şi umeri primitivi ca ai unei maimuţe, dar cu picioare care se puteau îndrepta, mâini îndemânatice dotate cu degete mari care să permită o mai bună prindere.
Trăind acum două milioane de ani, Australopithecus sediba avea un mers ciudat care probabil că unui om modern i-ar provoca probleme de genunchi. Totuşi, specialiştii au fost uluiţi să afle că hominidul în cauză avea un corp adaptat atât pentru căţărare, cât şi pentru mers.
„Este o combinaţie ciudată, ciudată”, mărturiseşte Jeremy DeSilva, de la Universitatea din Boston.
Aceste descoperiri oferă perspective noi comparativ cu cele oferite de descoperirea lui Lucy, în 1974, hominidul care a trăit acum 3, 2 milioane de ani în estul Africii.
Au. sediba mergea într-un mod cum nu s-a mai văzut până acum, cu o coloană vertebrală şi coaste care „în partea de sus sunt specifice maimuţei şi în parte de jos se asemănă cu cele umane”, aşa cum explică cercetătorul Lee Berger, profesor la Universitatea din Witwatersrand.
Oasele, aparţinând unui număr de 5 indivizi oferă premiere ştiinţifice, fiind vorba de prima rotulă, cel mai bine păstrat membru superior, două picioare complete şi bucăţi din piciorul şi şoldul unei femele adulte. Cercetătorii susţin că femela de Au. sediba avea hiper-pronaţie, ceea ce înseamă ci piciorul ei era îndreptat spre interior.
Fără un călcâi puternic, precum cel al oamenilor, ea ateriza pe partea exterioară a labei piciorului, lucru care făcea ca tibia, genunchii şi oasele coapsei să i se răsucească spre interior. Rotula hominidului avea o crestătură care o ţinea în loc.
Acest tip de mers nouă ne pare extrem de dureros, dar specialiştii susţin că pentru Australopithecus sediba, era o normalitate. „Aveau o anatomie care le permitea să facă asta şi să o facă bine”, a declarat Jeremy DeSilv, de la Universitatea Boston.
Experţii cred că osemintele creaturilor s-au format păstrat atât de bine deoarece hominizii au murit după ce au căzut într-o dolină. Până acum, specialiştii au găsit rămăşiţele a doi adulţi, ale unui tânăr mascul şi ale unui copil.
„Ar putea fi o familie. Nu am mai văzut fosile atât de bine păstrate, până acum. pare ireal, sunt uimitoare”, a adăugat DeSilva.
sursa:descopera.ro