O epavă feniciană, veche de 2700 de ani, a fost descoperită în Malta jpeg

O epavă feniciană, veche de 2700 de ani, a fost descoperită în Malta

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 29 august 2014

O echipă internațională de cercetători a descoperit rămășițele unei nave feniciene scufundate în apele Maltei în secolul VIII î.Hr. Este una dintre cele mai vechi epave descoperite vreodată în Marea Mediterană. Nava, lungă de 15m, a fost descoperită la o adâncime de 120m în apele din jurul insulei Gozo, în arhipeleagul maltez.

Potrivit lui Timmi Garbin, specialist în arheologie maritimă, carena navei ar putea fi încă îngropată în nisip. Cât despre încărcătura navei feniciene, ea a fost împrăștiată pe o rază de 200m în jurul epavei și este „într-o stare fantastică de conservare”. Pentru că, în acea zonă, fundul mării este foarte nisipos, încărcătura nu a fost distrusă, permițându-le arheologilor să găsească acum ceramica aproape intactă. Incărcătura navei nu era însă alcătuită doar din ceramică, ci și din pietre de rectificat din rocă vulcanică, provenite probabil din Sicilia.

Garbin a mai explicat că „această epavă poate oferi informații noi și semnificative despre navigatorii fenicieni și comerțul mediteranean în perioada arhaică, din moment ce, până acum, se cunosc foarte puține lucruri despre contactele timpurii ale marinarilor fenicieni cu insulele malteze.”

Fenicienii au fost, în Antichitatea timpurie, cei mai buni constructori de nave din lume și negustori iscusiți. Civilizația feniciană a înflorit în jurul Mediteranei în secolele XIII-IX î.Hr, după care a intrat în declin. Cele mai cunoscute două invenții ale fenicienilor sunt alfabetul și purpura, pigmentul roșu-închis folosit, în Antichitate, exclusiv pentru veșmintele regale.

PhoenicianTrade png png

http://news.discovery.com/history