O construcţie de tip Stonehenge descoperitã în Pãdurea Neagrã
Complexul este amplu şi are caracteristici asemenea celor de la faimosul Stonehenge, dovadã cã avea şi acesta scopuri astronomice. Calendarul a fost scos la ivealã din mormântul de la Magdalenburg, în apropiere de Villingen-Schwenningen, Pãdurea Neagrã.
Descoperirea a fost facutã de cãtre cercetãtorii de la muzeul central romano-german din Mainz în timp ce se evaluau vechile planuri de excavare. Ordinea tumulilor din jurul mormântului central se potriveşte exact constelaţiilor din emisfera nordicã.
În vreme ce Stonehenge este orientat în direcţia soarelui, movila tumularã cu diametrul de mai bine de 100 de metri de la Magdalenberg se pare cã se orienteazã dupã poziţia lunii. Constructorii au amplasat şiruri lungi de stâlpi de lemn pe movila funerarã pentru a se focaliza pe eclipsele lunare, care constituie baza calendarelor celtice.
Poziţia mormintelor de la Magdelenberg reprezintã un model de constelaţii care se pot observa între solstiţiul de iarnã şi cel de varã. Cu ajutorul unor programe computerizate, Dr. Allard Mees, cercetãtor la muzeul romano-german, a putu reconstitui poziţia constelaţiilor în perioada celticã timpurie şi pornind de la acestea pe cele vizibile la solstiţiul de varã. Cercetarea arheo-astronomicã a oferit o datare la 618 a.Hr., ceea ce înseamnã cã este vorba de cel mai timpuriu şi complet calendar celtic bazat pe fazele lunii.
Iulius Caesar a relatat în comentariile sale despre calendarul lunar al culturii celtice. Dupa cucerirea Galliei şi distrugerea culturii gallice, acest tip de calendar pãrea sã se fi pierdut în Europa. Odatã cu romanii s-a adoptat un calendar solar. Dar acum dimensiunile complete ale acestui calendar lunar au ieşit din nou la ivealã prin monumentalul tumul de la Magdalenberg.
Sursa:heritageportal.eu