O carte din anul 1734, restaurată și publicată online de Muzeul Național al Banatului | FOTO jpeg

O carte din anul 1734, restaurată și publicată online de Muzeul Național al Banatului | FOTO

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 23 aprilie 2020

De Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, Muzeul Național al Banatului din Timișoara publică pe pagina de Facebook a instituției câteva pagini dintr-o carte rară aflată în colecția proprie, „Corpus Juris Hungarici”, tipărită la Tyrnaviae în anul 1734 și restaurată de expertul muzeului, dr. Luminița Bujancă.

„Astăzi este Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, zi în care UNESCO invită toți oamenii să se ralieze în jurul cărților și a tuturor celor care scriu și editează cărți. Este ziua în care celebrăm cărțile ca întruchipare a creativității umane și a dorinței de a împărtăși idei și cunoștințe, de a oferi înțelegere și toleranță. Această zi a fost inspirată și de o veche tradiție catalană: de ziua onomastică a patronului catalan Sf. Jordi (Sf. Gheorghe), bărbaților care erau respectați li se dăruiau cărți și un trandafir roșu”, scrie Muzeul Național al Banatului, pe pagina sa de Facebook.

carte 2 jpg jpeg
carte 3 jpg jpeg

 „Corpus Juris Hungarici” a fost tipărită la Tyrnaviae în anul 1734, cu caractere latine, cerneală de tipar neagră, în limba latină pe o hârtie fabricată manual cu linii de apă și filigran. Volumul cuprinde o colecție de legi, decrete, articole din legislația Ungariei, care au fost aplicate și pe teritoriul românesc în perioada când Transilvania făcea parte din imperiu. Cartea a suferit degradări substanțiale datorită declanșării unui incendiu în turnul castelului, care găzduia biblioteca. Astfel, cartea a suferit din cauza uscăciunii mediului, apoi din cauza umezelii excesive datorate stingerii focului.

carte 4 jpg jpeg

La aducerea în laboratorul de restaurare, cartea prezenta deteriorări fizico-mecanice (rupturi, fisuri, înțepături, lipsuri de material), fizico-chimice (diferite pete, îmbrunirea hârtiei, ph acid, pierderea substanțelor de coeziune) și biologice (găuri provocate de insecte, mucegai). Hârtia filelor cărții a devenit casantă, aceasta pulverizându-se pe alocuri la atingere. Restaurarea a fost complexă, fiind necesară desfacerea volumului, fiecare filă fiind tratată individual, precizează Muzeul Național al Banatului.

carte 5 jpg jpeg

Foto: Muzeul Național al Banatului