O carte din anul 1734, restaurat─â ╚Öi publicat─â online de Muzeul Na╚Ťional al Banatului | FOTO jpeg

O carte din anul 1734, restaurat─â ╚Öi publicat─â online de Muzeul Na╚Ťional al Banatului | FOTO

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 23 aprilie 2020

De Ziua Interna╚Ťional─â a C─âr╚Ťii ╚Öi a Drepturilor de Autor, Muzeul Na╚Ťional al Banatului din Timi╚Öoara public─â pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei c├óteva pagini dintr-o carte rar─â aflat─â ├«n colec╚Ťia proprie, ÔÇ×Corpus Juris HungariciÔÇŁ, tip─ârit─â la Tyrnaviae ├«n anul 1734 ╚Öi restaurat─â de expertul muzeului, dr. Lumini╚Ťa Bujanc─â.

ÔÇ×Ast─âzi este Ziua Interna╚Ťional─â a C─âr╚Ťii ╚Öi a Drepturilor de Autor, zi ├«n care UNESCO invit─â to╚Ťi oamenii s─â se ralieze ├«n jurul c─âr╚Ťilor ╚Öi a tuturor celor care scriu ╚Öi editeaz─â c─âr╚Ťi. Este ziua ├«n care celebr─âm c─âr╚Ťile ca ├«ntruchipare a creativit─â╚Ťii umane ╚Öi a dorin╚Ťei de a ├«mp─ârt─â╚Öi idei ╚Öi cuno╚Ötin╚Ťe, de a oferi ├«n╚Ťelegere ╚Öi toleran╚Ť─â. Aceast─â zi a fost inspirat─â ╚Öi de o veche tradi╚Ťie catalan─â: de ziua onomastic─â a patronului catalan Sf. Jordi (Sf. Gheorghe), b─ârba╚Ťilor care erau respecta╚Ťi li se d─âruiau c─âr╚Ťi ╚Öi un trandafir ro╚ÖuÔÇŁ, scrie Muzeul Na╚Ťional al Banatului, pe pagina sa de Facebook.

carte 2 jpg jpeg
carte 3 jpg jpeg

 ÔÇ×Corpus Juris HungariciÔÇŁ a fost tip─ârit─â la Tyrnaviae ├«n anul 1734, cu caractere latine, cerneal─â de tipar neagr─â, ├«n limba latin─â pe o h├órtie fabricat─â manual cu linii de ap─â ╚Öi filigran. Volumul cuprinde o colec╚Ťie de legi, decrete, articole din legisla╚Ťia Ungariei, care au fost aplicate ╚Öi pe teritoriul rom├ónesc ├«n perioada c├ónd Transilvania f─âcea parte din imperiu. Cartea a suferit degrad─âri substan╚Ťiale datorit─â declan╚Ö─ârii unui incendiu ├«n turnul castelului, care g─âzduia biblioteca. Astfel, cartea a suferit din cauza usc─âciunii mediului, apoi din cauza umezelii excesive datorate stingerii focului.

carte 4 jpg jpeg

La aducerea ├«n laboratorul de restaurare, cartea prezenta deterior─âri fizico-mecanice (rupturi, fisuri, ├«n╚Ťep─âturi, lipsuri de material), fizico-chimice (diferite pete, ├«mbrunirea h├órtiei, ph acid, pierderea substan╚Ťelor de coeziune) ╚Öi biologice (g─âuri provocate de insecte, mucegai). H├órtia filelor c─âr╚Ťii a devenit casant─â, aceasta pulveriz├óndu-se pe alocuri la atingere. Restaurarea a fost complex─â, fiind necesar─â desfacerea volumului, fiecare fil─â fiind tratat─â individual, precizeaz─â Muzeul Na╚Ťional al Banatului.

carte 5 jpg jpeg

Foto: Muzeul Na╚Ťional al Banatului