O carte din anul 1734, restaurată și publicată online de Muzeul Național al Banatului | FOTO
De Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, Muzeul Național al Banatului din Timișoara publică pe pagina de Facebook a instituției câteva pagini dintr-o carte rară aflată în colecția proprie, „Corpus Juris Hungarici”, tipărită la Tyrnaviae în anul 1734 și restaurată de expertul muzeului, dr. Luminița Bujancă.
„Astăzi este Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, zi în care UNESCO invită toți oamenii să se ralieze în jurul cărților și a tuturor celor care scriu și editează cărți. Este ziua în care celebrăm cărțile ca întruchipare a creativității umane și a dorinței de a împărtăși idei și cunoștințe, de a oferi înțelegere și toleranță. Această zi a fost inspirată și de o veche tradiție catalană: de ziua onomastică a patronului catalan Sf. Jordi (Sf. Gheorghe), bărbaților care erau respectați li se dăruiau cărți și un trandafir roșu”, scrie Muzeul Național al Banatului, pe pagina sa de Facebook.
„Corpus Juris Hungarici” a fost tipărită la Tyrnaviae în anul 1734, cu caractere latine, cerneală de tipar neagră, în limba latină pe o hârtie fabricată manual cu linii de apă și filigran. Volumul cuprinde o colecție de legi, decrete, articole din legislația Ungariei, care au fost aplicate și pe teritoriul românesc în perioada când Transilvania făcea parte din imperiu. Cartea a suferit degradări substanțiale datorită declanșării unui incendiu în turnul castelului, care găzduia biblioteca. Astfel, cartea a suferit din cauza uscăciunii mediului, apoi din cauza umezelii excesive datorate stingerii focului.
La aducerea în laboratorul de restaurare, cartea prezenta deteriorări fizico-mecanice (rupturi, fisuri, înțepături, lipsuri de material), fizico-chimice (diferite pete, îmbrunirea hârtiei, ph acid, pierderea substanțelor de coeziune) și biologice (găuri provocate de insecte, mucegai). Hârtia filelor cărții a devenit casantă, aceasta pulverizându-se pe alocuri la atingere. Restaurarea a fost complexă, fiind necesară desfacerea volumului, fiecare filă fiind tratată individual, precizează Muzeul Național al Banatului.