O cale ferată istorică din Valea Jiului, afectată de o alunecare de teren
O alunecare de teren a afectat terasamentul căii ferate înguste Lonea-Petrila din Hunedoara, pe care este transportat la Termocentrala Paroșeni cărbunele extras de la mina Lonea. Circulația a fost închisă.
Orașul Petrila și localitatea învecinată Lonea din Hunedoara sunt traversate de o cale ferată minieră construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, care amintește de începuturile mineritului în Valea Jiului.
Calea ferată cu ecartament îngust, de circa cinci kilometri, a fost închisă circulației, după ce a fost afectată de o alunecare de teren.
Linia industrială mai este folosită pentru transportul cărbunelui extras din mina Lonea, spre Termocentrala Paroșeni.
La mijlocul lui martie, pe un sector de câteva zeci de metri din terasament au apărut ravene și denivelări, iar garniturile nu mai pot circula.
Alunecările de teren care fac impracticabilă linia ferată ar putea grăbi închiderea ei, așa cum în 1997 au pus capăt funcționării altei căi ferate din județul Hunedoara, linia Brad - Deva.
Calea ferată Lonea Petrila, propusă ca monument istoric
Circa 600 de oameni mai lucrează în prezent la Mina Lonea, care, împreună cu mina Lupeni, se află în programul de închidere definitive, stabilit de Guvernul României şi Comisia Europeană.
Lucrările de închidere şi ecologizare din Lupeni şi Lonea vor trebui finalizate cel târziu în anul 2026, iar producţia de cărbune a celor două mine va înceta până la sfârşitul anului 2024, potrivit unei ordonanțe de urgenţă privind decarbonizarea sistemului energetic, eleborată de Ministerul Energiei.
Astfel, de anul viitor, calea ferată minieră își va pierde scopul pentru care a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Autoritățile au propus clasificarea ca monument istoric și promovarea ca atracție turistică a tronsonului feroviar de circa șase kilometri, în trecut de 11 kilometri, dintre cele două localități miniere.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro