O boală letală în Evul Mediu se întoarce: două cazuri de ciumă pulmonară, cea mai rară şi cea mai virulentă, au fost diagnosticate în China
Ciuma, o boală letală în Evul Mediu, stârneşte îngrijorări din nou în lume după descoperirea a două cazuri în China, relateaza adevarul.ro.
Circa 25 de milioane de morţi a făcut ciuma în Evul Mediu în Europa. Dar această boală nu a dispărut complet. În ultimii 20 de ani, peste 50.000 de cazuri au fost descoperite la nivel mondial, ultimele patru datând din acest an: două în Mongolia şi două în China, scrie CNN. Cazurile diagnosticate recent la Beijing şi anunţate miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au atras atenţia presei internaţionale. Este vorba de doi pacienţi de ciumă pulmonară, cea mai rară şi cea mai virulentă, cu o posibilă transmitere de la persoană la persoană printr-o simplă tuse. Rata mortalităţii în cazul ciumei pulmonare poate fi ridicată, însă tratamentul cu antibiotice este eficient, dacă este administrat în 24 de ore, notează AFP. Potrivit agenţiei de presă China Nouă, ambii pacienţi sunt originari din Mongolia Interioară, o regiune din nordul Chinei. „În conformitate cu reglementările sanitare internaţionale, autorităţile chineze au notificat OMS cu privire la aceste două cazuri şi schimbă informaţii pe acest subiect“, a anunţat OMS, potrivit AFP. Bolnavii au fost internaţi într-un spital din districtul Chaoyang, din estul Beijingului, un oraş cu o populaţie de peste 20 de milioane de locuitori. Autorităţile chineze încearcă să prevină panica, blocând hashtag-ul „Beijingul confirmă tratarea cazurilor de ciumă“. Cazurile de ciumă sunt rar întâlnite în China, însă în Mongolia, ţară vecină, două persoane au murit în primăvară după ce au consumat rinichi cruzi de marmotă, care puteau conţine bacteria Yersinia pestis, responsabilă de apariţia acestei boli.