Misterul identităţii omului cu masca de fier a fost elucidat după 350 de ani jpeg

Misterul identităţii omului cu masca de fier a fost elucidat după 350 de ani

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Ion Gaidau
🗓️ 10 mai 2016

Misterul identităţii omului cu masca de fier, personaj istoric devenit celebru datorită lui Alexandre Dumas, a fost elucidat după mai bine de 350 de ani, conform concluziilor publicate într-o nouă carte de Paul Sonnino, profesor de istorie la Universitatea California din Santa Barbara, relatează Live Science.

Omul cu masca de fier a fost un deţinut al temutei închisori pariziene Bastilia dar şi al altor închisori franceze. Arestat în 1669, el a rămas închis timp de peste trei decenii până la moartea sa în 1703. Identitatea sa a rămas atât de mult timp un mister pentru că pe întreaga perioadă în care a fost închis a purtat o mască. Povestea lui a fost popularizată şi în filmul din 1998 „Omul cu masca de fier“ („The Man in the Iron Mask“), cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, notează Agerpres.

Misterul identităţii omului cu masca de fier a rămas de nepătruns chiar şi pentru celebrul filosof francez Voltaire şi pentru scriitorul Alexandre Dumas. Istoricii au infirmat teoria lansată de Voltaire şi Dumas conform căreia în spatele măştii s-ar fi ascuns fratele geamăn al Regelui Soare Ludovic al XIV-lea.

„Ei (istoricii) au ajuns la concluzia că numele omului mascat era Eustache Dauger şi că acesta purta masca doar ocazional, iar atunci când purta o mască aceasta era făcută din catifea şi nu din fier“, susţine Sonnino. „De asemenea, suntem aproape siguri că acest personaj era un valet. Ceea ce nu au reuşit ei să afle însă este în slujba cui se afla şi din ce motive a fost ţinut sub o pază atât de strictă un timp atât de îndelungat“, a adăugat el.

În cartea sa, „Căutarea omului cu masca de fier:O poveste istorică pentru detectivi“ („The Search for the Man in the Iron Mask:A Historical Detective Story“), Sonnino îşi poartă cititorii printr-o serie de documente istorice şi corespondenţe privindu-l pe deţinut şi informaţiile istorice despre acesta.

În cercetarea sa, Sonnino a ajuns la concluzia că Eustache Dauger a fost valetul trezorierului cardinalului Mazarin, prim-ministru al Franţei la începutul domniei lui Ludovic al XIV-lea. Mazarin a acumulat o avere imensă, iar Sonnino este de părere că valetul a fost închis pentru că ar fi cunoscut faptul că o parte însemnată din această avere ar fi fost furată.

„Am reuşit să determin faptul că Mazarin a furat o parte din averea sa uriaşă de la fostul rege al Angliei (Carol I Stuart decapitat după ce a pierdut războiul civil împotriva forţelor parlamentare conduse de Oliver Cromwell). Dauger probabil că nu şi-a ţinut gura când a trebuit. El a fost informat atunci când a fost arestat că dacă îşi va dezvălui identitatea va fi imediat ucis“, conform lui Sonnino.

Întrebat de ce crede că acest mister a persistat atât de mult timp, Sonnino a răspuns că povestea acestui personaj a devenit rapid o legendă, iar unii istorici s-au făcut „vinovaţi“ că nu au vrut să distrugă această legendă şi au căutat să păstreze dimensiunea sa „antiseptică, moralizatoare şi sensibilă“,