O așezare umană cu o vechime aproximativ 3.200 de ani, descoperită în nord-vestul Chinei
O așezare umană cu o vechime aproximativ 3.200 de ani a fost descoperită în urma unor săpături realizate în ținutul Qingjian din provincia Shaanxi, situată în nord-vestul Chinei.
Rămășițele unor clădiri ramificate din pământ, morminte, gropi de cenușă și matrițe de ceramică au fost găsite în situl Zhaigou, care ocupă o suprafață de circa 3 milioane de metri pătrați în Platoul Loess, a precizat Sun Zhanwei, un cercetător de la Academia de Arheologie din Shaanxi.
Conform Agerpres, un număr mare de figurine din bronz - reprezentând care și cai -, obiecte din jad și din oase, vase lăcuite și carapace de țestoase au fost găsite în mormintele unor nobili, care se aseamănă cu cele descoperite în mormintele unor oameni cu statut social similar din Yinxu, cunoscute sub denumirea de „Ruinele Yin”.
Situl Yinxu, vechi de 3.300 de ani și aflat în câmpiile din centrul Chinei, a fost capitala Dinastiei Shang (1600 î.Hr. - 1046 î.Hr.).
Noile descoperiri reflectă schimburile economice și culturale strânse între teritoriul guvernat de Dinastia Shang și regiunea din nordul actual al provinciei Shaanxi, precum și influența puternică exercitată de civilizația Shang asupra zonelor înconjurătoare.
Foto sus: Xinhua / Shaanxi Academy of Archaeology / China Daily