Nu şobolanii au adus ciuma, arată un nou studiu jpeg

Nu şobolanii au adus ciuma, arată un nou studiu

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Redacția
🗓️ 24 februarie 2015

Este posibil ca şobolanii negri să nu fie adevăraţii responsabili pentru numeroasele epidemii de ciumă care izbucneau în Europa în Evul Mediu, arată un nou studiu.

Cercetătorii cred că epidemiile repetate de ciumă bubonică, care au apărut în Europa la mijlocul secolului al XIV-lea, au fost cauzate de gerbilii (un rozător din regiunile de stepă, aride din Africa şi Asia) care au venit din Asia. Profesorul Nils Christian Stenseth, de la Universitatea din Oslo, spune:„Dacă avem dreptate, atunci va trebui să rescriem această parte a istoriei.”

„Moartea neagră”, originară din Asia, a ajuns pe continentul european în 1347 şi a fost una dintre cele mai grave epidemii din istorie, cauzând moartea a milioane de oameni, pe parcursul a 400 de ani.

Se credea că cei care au adus boala în Europa au fost şobolanii, iar noile focare de infecţie se produceau atunci când puricii săreau de pe rozătoarele infestate pe oameni.

Totuşi, Profesorul Stenseth şi colegii săi cred că nu şobolanii trebuie învinovăţiţi. Aceştia au comparat dovezile din inelele copacilor din Europa cu 7.711 epidemii de ciumă pentru a vedea dacă mediul şi condiţiile de vreme ar fi fost optime pentru ca epidemiile să fie cauzate de şobolani. „Pentru asta, ai nevoie de veri calde, fără precipitaţii multe. Uscate, dar nu foarte uscate”, explica profesorul. „Şi am cercetat spectrul larg de indici climatologici şi nu există nicio relaţie între apariţia ciumei şi vreme”, continua el.

Când vremea este favorabilă, gerbili mari din Asia se înmulţesc, crescând şansele de transmitere a bolii. Astfel, echipa de cercetători crede că anumite condiţii meteo din Asia ar fi putut cauza ca aceste roztoarele, gerbilii mari, să se înmulţească şi să fie răspunzători, ulterior, pentru cauzarea epidemiilor de ciumă de Europa.

„Arătăm că oriunde au fost condiţii bune pentru gerbili şi purici în Asia centrală, câţiva ani mai târziu, apare şi bacteria în oraşele port din Europa şi apoi se răspândeşte pe întregul continent”, a declarat profesorul. Acesta a adăugat că o primăvară ploioasă urmată de o vară călduroasă ar duce la înmulţirea numărului de gerbili. „Aceste condiţii sunt bune pentru gerbili. Înseamnă o populaţie mare de gerbili pe suprafeţe mari şi asta e favorabil pentru ciumă.” Puricii, care se înmulţesc şi ei în aceste condiţii, săreau pe animalele domestice sau pe oameni.

Şi pentru că aceasta era o vreme în care comerţul dintre est şi vest era la apogeu, ciuma a fost adusă în Europa pe Drumul Mătăsii, explică Stenseth.

„Pentru mine, asta a fost mai degrabă surprinzător”, a spus. „Dintr-o dată, puteam rezolva o problemă. De ce am avut aceste valuri de ciumă în Europa? La început am crezut că a fost din cauza şobolanilor şi a schimbărilor climatice din Europa, dar acum ştim că e originară din Asia Centrală.”

Echipa de cercetători plănuieşte acum să analizeze ADN-ul bacteriilor cauzatore de ciumă prelevate de pe schelete provenind din diverse părţi ale Europei. Dacă materialul genetic arată o variaţie mare, înseamnă că teoria emisă de oamenii de ştiinţă este corectă. Diferite valuri de ciumă bubonică venind din Asia ar indica mai multe diferenţe decât în cazul în care boala a fost provocată de şobolani.

Ciuma a fost eradicată în Eurppa în secolul XIX, deşi în alte părţi ale lumii încă există focare de infecţie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că în 2013 existau aproape 800 de cazuri raportate, cu 126 de morţi.