Nimbadon – gigantul care se căţăra în copacii Australiei acum 15 milioane de ani jpeg

Nimbadon – gigantul care se căţăra în copacii Australiei acum 15 milioane de ani

📁 Călătorii în istorie
Autor: Redacția
🗓️ 4 mai 2012

Acum 15 milioane de ani, în copacii din Australia trăiau animale marsupiale de dimensiunile oilor din ziua de astăzi, a anunţat un paleontolog australian.

Karen Black, de la Universitatea New South Wales, a coordonat cercetările efectuate de echipa sa în statul Queensland din Australia, unde au descoperit cel mai mare animal marsupial căţărător, intitulat Nimbadon.

Aceste animale, ce făceau parte din familia Diprotodontidae,  cântăreau aproximativ 70 de kilograme, fiind înrudite cu wombaţii care trăiesc astăzi în Australia. 

Cercetările lui Black s-au concentrat pe o peşteră veche de 15 milioane de ani în care se găsesc numeroase fosile şi oase, printre acestea numărându-se şi cranii şi schelete bine conservate ale unui marsupial diprotodontoid intitulat „Nimbadon”.

„Materialele fosile de Nimbadon reprezintă o resursă incredibil de rară şi de importantă, nu doar pentru că acestea sunt excelent conservate, ci şi pentru că reprezintă indivizi de vârste extrem de diferite”, a explicat Black. „Acest lucru a permis cel mai detaliat studiu asupra dezvoltării unui animal marsupial preistoric”, a adăugat cercetătorarea.

Specialista a afirmat că Nimbadon era cel mai mare animal căţărător care a trăit în acea perioadă. „Cel mai probabil, acesta arăta ca un wombat cu picioare foarte lungi”, a explicat Black.

Peştera a fost descoperită în 2010, fiind recunoscută de cercetători drept un loc de o importanţă ştiinţifică deosebită, deoarece oferă o perspectivă unică asupra faunei şi florei existente în Australia acum 15 milioane de ani.

Pentru cercetările efectuate, Karen Black a fost recompensată în această săptămână de Academia Australiană de Ştiinţe cu premiul Dorothy Hall, una dintre cele mai importante distincţii acordate cercetătoarelor specializate în ştiinţe ale Pământului.