Summitul NATO de la Vilnius (de la stânga la dreapta): Josip Brkić, ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Bosnia și Herțegovina, Ilia Darchiashvili ministrul Afacerilor Externe din Georgia, secretarul general adjunct NATO Mircea Geoană și Nicol

NATO cere retragerea forțelor rusești staționate în Transnistria fără acordul Republicii Moldova

📁 Istorie recentă
🗓️ 12 iulie 2023

Alianța Nord- Atlantică cere Rusiei retragerea forțelor staționate în regiunea transnistreană fără acordul Chișinăului, declarația fiind transmisă în cadrul summitului NATO de la Vilnius.

„Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internaționale și solicităm Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană fără acordul Republicii Moldova. Suntem fermi în sprijinul nostru pentru dreptul Moldovei de a-și decide propriul și cursul politicii externe fără viitor interferențe externe și respectăm pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei. NATO intensifică sprijinul politic și practic pentru a-și consolida rezistența și pentru a-și menține independența politică în lumina mediului de securitate care se deteriorează. Aliații salută eforturile Moldovei de a promova reformele democratice și sunt angajați sprijini Moldova pe măsură ce aceasta va avansa integrarea europeană”, se arată într-o declarație publicată pe site-ul official NATO.

Chișinăul nu a reacționat, deocamdată, la această solicitare.

Anterior, Maia Sandu a declarant că Republica Moldova nu are de gând să renunțe la regiunea separatistă pentru a deveni membră a UE, menționând că autoritățile lucrează atât pe dimensiunea îndeplinirii condițiilor pentru aderare, cât și pe cea a soluționării conflictului transnistrean.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Foto sus:  Summitul NATO de la Vilnius (de la stânga la dreapta): Josip Brkić, ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Bosnia și Herțegovina, Ilia Darchiashvili ministrul Afacerilor Externe din Georgia, secretarul general adjunct NATO Mircea Geoană și Nicolae Popescu, ministrul Afacerilor Externe din Republica Moldova (© NATO)