Summitul de la Vilnius (© NATO)

Preşedintele Klaus Iohannis, la Summitul NATO de la Vilnius: „România va obţine o consolidare a Flancului Estic”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România va obţine la Summitul NATO de la Vilnius o consolidare a Flancului Estic, un plan regional pentru zona Mării Negre, un plan pentru grupul de luptă aflat pe teritoriul ţării noastre şi o atenţie sporită pentru zona Mării Negre.

„România va obţine o consolidare a Flancului Estic. România va obţine plan regional pentru zona Mării Negre. Şi România va avea un plan foarte concret pentru brigada care este deja staţionată sub formă de battle group - grup de luptă, deci măsuri foarte, foarte importante. Şi cred că România va obţine încă mai mult, o atenţie sporită pentru zona Mării Negre, inclusiv pentru Moldova, care este foarte vulnerabilă, nemaivorbind de situaţia Ucrainei, pentru care suntem uniţi să o ajutăm şi aşteptăm cu mare interes momentul în care Ucraina să devină aliat”, a spus Iohannis.

Bază de pregătire a piloţilor de F-16

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că există planuri pentru centrul de pregătire a piloţilor de avioane F-16 care urmează să fie creat în România şi aliaţi interesaţi. El a precizat înainte de a participa la Summitul NATO de la Vilnius că planurile regionale de apărare sunt planuri de intervenţie şi sunt strict secrete, dar că ele nu prevăd înzestrări sau achiziţii.

„Înzestrarea, achiziţiile de armament, de dotări la modul general se fac de fiecare naţiune şi noi ne ocupăm de această chestiune. De aceea, am alocat bani mulţi, 2,5% din PIB pentru apărare. Este, pe de altă parte, important să vedem că nu doar armamentul rezolvă situaţia, ci şi pregătirea militarilor, antrenamente speciale şi, în acest cadru, sigur, putem să menţionăm proiectul nostru pe care l-am înaintat mai multor aliaţi, de a avea o bază de pregătire în România pentru piloţii pe F-16. Există planuri pentru această bază, există aliaţi interesaţi şi sunt destul de încrezător că lucrurile vor continua. Nu suntem încă pregătiţi să spunem public unde va fi această bază. Cred că vă daţi seama din ce motive, dar este un proiect foarte bun şi pentru România şi pentru naţiunile din regiune, care vor avea astfel posibilitatea să-şi pregătească piloţii”, a spus Iohannis.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat, joi, implicarea României într-un proiect transatlantic nou - crearea în ţara noastră a unei facilităţi de instruire a piloţilor pentru operarea avioanelor F-16, precizează Agerpres.

Administraţia Prezidenţială a informat într-un comunicat că, împreună cu alţi aliaţi şi cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloţilor care vor zbura pe F-16, unde vor fi pregătiţi piloţii români care operează astfel de aeronave, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior şi participării piloţilor din statele aliate şi partenere NATO, inclusiv din Ucraina.

Foto sus: Summitul de la Vilnius (© NATO)