Nancy Reagan: fosta Primă Doamnă a Statelor Unite a murit la 94 de ani jpeg

Nancy Reagan: fosta Primă Doamnă a Statelor Unite a murit la 94 de ani

📁 Preşedinţi americani
Autor: Redacția
🗓️ 7 martie 2016

Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite, Nancy Reagan, a murit ieri, 6 martie, la vârsta de 94 de ani, anunță BBC. Doamna Reagan, care locuia în Bel Air, Los Angeles, suferea de insuficiență cardiacă. Căsătoria ei cu Ronald Reagan, care a durat nu mai puțin de 52 de ani, a fost descrisă drept cea mai frumoasă poveste de dragoste din istoria președinției americane. 

Primă Doamnă între anii 1981 și 1989, doamna Reagan a ajuns să fie considerată una dintre cele mai infleunte femei din istoria Casei Albe. Aspru criticată la început pentru o scumpă renovare a Casei Albe, Nancy Reagan a ajuns să fie foarte iubită de poporul american. 

Doamna Reagan va fi înmormântată alături de soțul ei. 

Președintele Barack Obama a declarat că Nancy Reagan a redefinit rolul de Primă Doamnă.

Asemenea soțului ei, Nancy a fost vedetă la Hollywood înainte de a ajunge la Casa Albă. Ca Nancy Davis, a fost actriță în anii 1940-1950 și s-a căsătorit cu Reagan, un cunoscut actor de film, în 1952. A fost apoi Prima Doamnă a statului California când Ronald Reagan a fost guvernator, în anii 1967-1975, apoi a ajuns la Casa Albă după ce soțul ei l-a învins pe Jimmy Carter în alegerile prezidențiale din 1980.

Ca Primă Doamnă, Nancy Reagan a căutat să imite stilul uneia dintre predecesoarele sale, Jackie Kennedy. Astfel, a ales să renoveze Casa Albă (ceea ce făcue și soția lui John F. Kennedy la începutul anilor '60), însă procesul de renovare, unul foarte scump, i-a adus numeroase critici din partea americanilor, mai ales că la momentul respectiv Statele Unite treceau printr-o criză a șomajului. 

Opinia publică a fost influențată și de zvonurile potrivit cărora soția președintelui avea o personalitate rece, că se consulta foarte des cu astrologi și că a cerut concedierea șefului de personal de la Casa Albă în 1987. 

Cu timpul însă, Nancy Reagan i-a câștigat pe oameni de partea ei și a ajuns să se bucure de o puternică influență în societate. Cel mai cunoscut proiect al său în calitate de Primă Doamnă a fost o campanie împotriva drogurilor.

După ce soțul ei a murit de Alzheimer în 2004, s-a implicat în campanii dedicate acestei boli, contribuind la strângerea de donații pentru cercetarea în domeniu.