Muzeul Național Bran ar putea fi închis, la 60 de ani de la înființare
Muzeul Național Bran ar putea fi relocat, acest lucru putând duce chiar la închiderea instituției, avertizează directorul Muzeului de Etnografie Brașov, Ligia Fulga.
Reprezentanții Companiei de administrare a Castelului Bran, care în prezent este retrocedat moștenitorilor, au cerut relocarea patrimoniului din cadrul Muzeului Național Bran. Ligia Fulga a declarat că a aflat această informație recent, de la Comisia Națională a Muzeelor. Potrivit acesteia, explicația cererii de relocare formulată de Compania de administrare a Castelului Bran este că pereții clădirii muzeului, aflat în incinta Castelului Bran, sunt atacați de o ciupercă.
"Este vorba de patrimoniul regal, care este patrimoniul județului, și pe care nu-l putem lăsa să fie dus în altă parte sau să fie depozitat în condiții improprii. Este o problemă a noastră, care va trebui discutată în Consiliul Județean și dumneavoastră, presa, chiar vă rog să anunțați această situație pentru că este una dramatică. Eu am fost în urmă cu câteva zile la Comisia Națională a Muzeelor și am aflat că se solicită relocarea patrimoniului muzeal. Când pleacă patrimoniul din spațiu respectiv este clar că nu se va mai întoarce. Contractul de închiriere pentru clădirea muzeului este până în luna august 2017 și nu sunt șanse de prelungire a lui. Nu știu care este poziția Ministerului Culturii, dar oricum o îndatorire o avem și noi, Județul. Patrimoniul regal este un patrimoniu simbolic, nu poate sta în orice clădire. Nu poți să te joci așa cu felii de istorie, să le arunci în orice oraș, în nu știu ce spațiu", a Ligia Fulga, pentru Agerpres.
Directorul Muzeului de Etnografie Brașov a precizat că nu are nicio informație în legătură cu locul în care ar putea fi mutat patrimoniul Muzeului Național Bran.