Mumia fratelui faraonului Amenhotep al II-lea descoperită?
Mumia fratelui adoptiv a faraonului Amenhotep al II-lea se pare că a fost descoperită într-o nănăstire, fapt datorat cercetărilor de arhivă a unor documente din secolul XIX.
Se crede că mumia, care acum nu mai este decât un schelet ar aparţine lui Qenamun, fratele adoptiv a faraonului Amenhotep al II-lea care a domnit între 1427–1400 î.Hr. şi care este str-stră-bunicul lui Tutankhamon.
Mama lui Qenamun a fost asistenta şefă regală a viitorului faraon, iar cei doi copii au crescut împreună. Legătura s-a menţinut şi la maturitate, când Qenamun a beneficiat de putere şi de un statut privilegiat.
Dar destinul de după moarte al lui Qenamun a rămas un mister pentru că nu s-a găsit nici sarcofagul, dar nici mumia în mormântul său din Theba.
„Indentificându-l pe Qenamun a fost ca şi când am îmbinat piese de mult pierdute ale unui puzzle”a declarat MarilinaBetrò, profesor de egiptologie de la Universitatea din Pisa.
Totul a început în urmă cu doi ani când a fost descoperit un schelet care se afla într-o cutie de carton dint-o magazie a unei mănăstiri din secolul XIV. Mănăstirea, localizată în Calci, un sat de lângă Pisa, găzduieşte în prezent unul dintre cele mai vechi muzee de istorie naturală din lume.
Craniul mumiei poartă o inscripţie cu cerneală neagră care atestă că este una dintre mumiile aduse din Egipt de Ippolito Rosellini, primul professor european de egiptologie. Marilina Betrò deţine în prezent aceelaşi scaun la Universitatea din Pisa, ca a lui Rosellini.
În 1828 Rosellini a făcut echipă cu Jean-François Champollion, lingvistul francez care a descifrat Piatra de la Rosetta, pentru o expediţie în Egipt. Călătoria finanţată de Marele Duce al Toscanei, Leopold al II-lea şi de regele Franţei, Carol al X-lea a adus în Europa comori antice egiptene. Pe deasupra a fost făcut şi un studiu al monumentelor egiptene şi a inscripţiilor hieroglifice, care mulţumită lui Champollion au putut fi citite pentru prima dată.
În 29 decembrie 1829, întors din Egipt, Rosellini a scris un raport pe care l-a trimis Marelui Duce Leopold al II-lea. Ataşată de scrisoare era şi o listă cu 1.878 de antichităţi pe care egiptologul le adusese în Toscana:660 de obiecte erau rezultatul excavaţilor, în timp ce 1.218 erau achiziţionate.
„Până acum câţiva ani doar scrisoarea era cunoscută, în timp ce lista nu era de găsit. Am descoperit-o în Arhivele Naţionale din Praga, unde sunt păstrate documentele familiei Hasburg-Lorraine” a mai adăugat Betrò.
Lista cu cele 660 de antichităţi începe cu descrierea a 11 mumii. Şapte sunt expuse în prezent în Florenţa. Înregistrări despre alte trei-un bărbat, o femeie şi un copil-arată că au fost distruse, iar cea de-a unsprezecea rămâne un mister.