Duomo di Monreale – interior  (© Flickr / Alessio Milan)

Mozaicurile unei catedrale unice în lume își recapătă strălucirea de altădată

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 8 octombrie 2024

Mozaicurile unei catedrale medievale din Sicilia, construită de ultimul rege normand al insulei, urmează să își recapete strălucirea grație unei minuțioase operațiuni de restaurare și unei noi instalații de iluminat.

Catedrala Monreale (Duomo di Monreale), construită în perioada 1174 - 1189 în apropiere de Palermo la ordinele regelui William al II-lea, este un sit din patrimoniul mondial UNESCO ce combină stilurile occidental, islamic și bizantin, adăpostind unele dintre cele mai vaste mozaicuri interioare din lume, informează Agerpres.

Catedrala este „unică în lume”, iar frumusețea artei sale „este asemenea unei săgeți care te lovește, te rănește, îți provoacă suferință, creează pasiune și, în același timp, îți deschide inima”, a declarat episcopul local, Nicola Gaglio, pentru Reuters.

Decorațiunile, care acoperă o suprafață de 6.500 de metri pătrați și care înfățișează povești biblice din Vechiul și Noul Testament, au fost realizate, sunt de părere experții, prin folosirea a 2,2 tone de aur pur.

Punctul central este o reprezentare gigantică a lui Hristos Pantocrator („atotputernic”) în absidă, în partea din spate a catedralei. Este o imagine tipică pentru creștinismul ortodox, prezentă și în Hagia Sophia din Istanbul.

Duomo di Monreale – interior (© Wikimedia Commons / Leandro Neumann Ciuffo)
Duomo di Monreale – interior (© Wikimedia Commons / Leandro Neumann Ciuffo)

Plăcuțele din sticlă ale mozaicurilor trebuie restaurante din cauza deteriorărilor produse de infiltrațiile de apă, au spus anul trecut autoritățile regionale italiene, adăugând că operațiunea este estimată la 1,1 milioane de euro (1,23 milioane de dolari) și este finanțată din fonduri ale Uniunii Europene.

Potrivit legendei, regele William al II-lea a adormit sub un roșcov în timpul unei partide de vânătoare în munții din apropierea localității Monreale, iar Fecioara Maria i-a apărut în vis și i-a sugerat să zidească o biserică în acel loc.

Legenda mai spune că, după ce copacul a fost îndepărtat din acel loc, la rădăcina lui a fost descoperită o comoară, iar monedele din aur care o alcătuiau au fost folosite pentru finanțarea construcției.

Duomo di Monreale – exterior (© Wikimedia Commons / Ludvig14)
Duomo di Monreale – exterior (© Wikimedia Commons / Ludvig14)

Situată în apropiere de Palermo, Catedrala din Monreale este una dintre cele mai importante exemple de arhitectură normandă din Italia. Construcția catedralei a început în anul 1174, la porunca regelui William al II-lea al Siciliei. Catedrala este remarcabilă prin stilul său arhitectural, care îmbină elemente bizantine, arabe și normande.

Foto sus: Mozaicurile din Duomo di Monreale (© Flickr / Alessio Milan)

Mai multe pentru tine...